Már látni, mennyi vendég várható a Balatonnál szeptemberben

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 01. 15:08

Több mint 425 ezer éjszakát foglaltak a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre, a tavalyihoz hasonló forgalom várható az NTAK adatai szerint. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint szeptemberre eddig 142 ezer vendég összesen 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségében. A szálláshely-szolgáltatók regisztrációi szerint a foglalások 71 százaléka, azaz több mint 300 ezer érkezett belföldi vendégektől, míg további 125 ezer éjszakát kötöttek le külföldi turisták – mutat rá a Magyar Turisztikai Ügynökség lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A turisztikai térség négy legnépszerűbb településére érkezett a szeptemberi foglalások több mint fele. A vendégek majd ötöde kötött le szállást Hévízen (18%), de hasonlóan népszerű volt Siófok (12%), Balatonfüred (12%) és Zalakaros (12%) is.

Az első őszi hónapban a Balatonra látogató külföldiek több mint 60 százaléka valamely top öt küldőországból érkezik. A legtöbben Németországból (32%) utaznak a térségbe, őket követik a cseh (13%), az osztrák (7%), a szlovák (5%) és a lengyel (4%) turisták. A külföldiek 60 százaléka szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10 százalékkal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20 százalékot. Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is, ezek foglaltsági arányai így elérték a 8 és 3 százalékot. A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balaton térségben, a belföldi foglalások 70 százaléka szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14 százaléka száll meg szeptemberben.

A tavalyihoz hasonló turistaforgalom várható a Balatonnál szeptemberben

Fotó: MTÜ

A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40 százalékuk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6 százalékot regisztrálnak. A legmagasabb kategóriába szóló foglalások száma 40 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során jelentősen bővült az 5 csillagos szálláshely-kapacitás a Balaton turisztikai térségben.

Ezekről korábban rendre beszámoltunk a Turizmus.com oldalán,  a legmagasabb kategóriában tavaly májusban nyílt meg a LUA Resort Balatonfüreden, idén márciusban tartották a szántódi Mövenpick BalaLand Resort ünnepélyes átadóját, a legújabb topminősítésű ház pedig a Hotel Vinifera Wine & Spa, szintén Balafonfüreden.