Biztató tavaszi kilátások és munkaerőhiány az észak-magyarországi szállodákban

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. március 29. 17:26

Alsópetényben, a Prónay-kastély rendezvénytermében találkoztak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) északi régiójának tagszállodái és a kiállító társult tagok szerdán.

Az elsősorban rendezvényhelyszínként sikeres Prónay-kastélyban megtartott régióülésen a vártnál is több, 39 társult tag mutatkozott be röviden.

A régióülés alkalmával Soproniné Fórián Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársa adott tájékoztatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő regisztráció aktuális kérdéseiről.

A régióülés megnyitásakor Dusek Mónika (Lifestyle Hotel Mátra) régióvezető köszöntötte a megjelenteket. Rövid bevezetőjében elmondta többek között, hogy a legutóbbi találkozásuk óta két új ház nyílt, illetve nyílt újra a régióban, Mátraházán a négycsillagos Ózon Hotel és Tokajban az ötcsillagos Minaro Hotel MGallery.
Kiemelte, hogy örvendetesen felgyorsult a kommunikáció a régió tagszállodái között, miután, a Szövetség javaslatára, létrehozták zárt Facebook csoportjukat.

Dusek Mónika régióvezető

Fotó: turizmus.com

A régiót képviselő szállodák vezetői, munkatársai közül heten (Gróf Degenfeld Kastélyszálló / Tarcal, Andrássy Kúria & Spa / Tarcal, LifeStyle Hotel Mátra / Mátraháza, Korona Hotel / Eger, Unicornis Hotel / Eger, Castellum Hotel / Hollókő, Prónay-kastély / Alsópetény) kértek és kaptak megszólalási lehetőséget. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a biztatóan sikeres 2022-es szezon végén sokkhatásként érte a házakat a rezsiköltségek drasztikus emelkedése.

Akadtak házak, amelyek néhány hónapos, ideiglenes bezárás mellett döntöttek, s voltak, amelyek azonnal költséges energetikai korszerűsítésbe kezdtek. Többen kifejezték csalódottságukat, mert vagy az idő rövidsége, vagy a pályázati kiírás feltételei miatt nem indulhattak az energetikai támogatást nyújtó pályázaton.

A foglaltságot és az elérhető átlagárat tekintve 2023 valamennyi működő ház számára biztatóan indult, s kedvezőnek látják a tavaszi kilátásaikat is, ugyanakkor, szinte semmit nem tudnak mondani az év további részéről, mert a foglalások átfutási ideje jellemzően 30 nap alá rövidült.

Egy, vagy két szerencsés ház kivételével mindenhol munkaerőhiánnyal kell szembenézniük, ráadásul a régióban, a viszonylag sok új nyitás miatt, egymástól is elvadásszák a szakképzett munkaerőt – hangzott el.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke

Fotó: turizmus.com

Az MSZÉSZ nevében Flesch Tamás elnök köszöntötte a megjelenteket. Rövid szakmai prezentációjában elmondta többek között, hogy 2023 februárjában Magyarországon 786 szálloda működött, ezek közül 456 a szövetség tagja. Utóbbiak közül 49 található az északi régióban, s ezek közül már 39 rendelkezik Hotelstars-minősítéssel, ami 80 százalékos lefedettséget jelent, s ez meghaladja az országos átlagot.

Az elnök ezúttal is felvázolta a szövetség kiemelt lobbicéljait, csakúgy, mint a közelmúltban lezajlott budapesti régióülésen. Flesch Tamás szólt arról is, hogy az MSZÉSZ a jövőben nem nyújt szakmai támogatást "Az Év Hotele" című televíziós műsornak, hanem a saját szakmai szempontjai szerint szervezett "Az Év Szállodája" kiírásra fókuszál.

A szakmai programot kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen a részt vevő szállodások többek között annak adtak hangot, hogy amilyen örömteli az új, magas kategóriájú házak megjelenése, annyira kérdéses, hogy milyen attrakciók vonzzák majd oda a fizetőképes vendégeket, no meg, hol találnak a sok csillagnak megfelelő színvonalat nyújtó szolgáltatásokhoz munkaerőt?

A hallgatóság és a kiállító társult tagok egy térben kaphattak helyet

Fotó: turizmus.com

A régióülés résztvevői – akik közül sokan először jártak a Prónay-kastélyban – házbejáráson és a színhelyhez méltó ebéden vehettek részt a délelőtt zárásaként.