"Valami van, de nem ez az igazi..." – helyzetkép a budapesti szállodapiacról

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 18:38

Mintha csak a fél évszázaddal ezelőtti kabaréból elhíresült mondás ismétlődött volna a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Budapesti régiójának ülésén október 7-én, a Mercure & Ibis Buda Castle Hill szállodában.

Az MSZÉSZ Balatoni régiójához hasonlatosan Budapesten is várakozáson felüli volt a régióülés iránti érdeklődés, több mint 70 fővárosi tagszálloda és több mint 40 társult tag regisztrált az eseményre. A budapesti szállodások megtöltötték a Mercure & Ibis Hotel Castle Hill konferenciatermét.

Iváncsics Nándor régióvezető (a Mercure Budapest City Center igazgatója) és Szabó Áron régióvezető-helyettes (a Radisson Blu Béke és a Danubius Helia igazgatója) köszöntötték a megjelenteket és moderálták az ülést

Fotó: Csárdás Ferenc

Várakozáson felüli ősz a budapesti szállodákban

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Könnyid László tartott prezentációt. A turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes megerősítette azt, amit a régióvezető köszöntőjében hangsúlyozott, miszerint 2021 nyarán már 40-60% közötti foglaltságról számolhattak be a fővárosi szállodák. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatsoraiból kiemelte, hogy a három nyári hónapban több mint 30 milliárd forint árbevételt értek el a budapesti szállodák, ami háromszorosa 2020 hasonló időszakának, és ez akkor is figyelemre méltó, ha még mindig elmarad a 2019. év azonos időszakának eredményétől.

"Valami elindult" – mondta Könnyid László, s kiemelte, hogy a fővárosban szeptemberben realizált 11,3 milliárd forintos szálláshely bevételnek több mint 80 százalékát szállodákban költötték el a vendégek, s ez az összeg négyszerese a tavaly szeptemberinek. A budapesti szállodák előfoglalási állománya októberre és novemberre is jó kilátásokkal kecsegtet.

Könnyid László már az MTÜ téli, illetve 2022. évi kampányait is megemlítette

Fotó: Csárdás Ferenc

A vezérigazgató-helyettes elmondta még, hogy az MTÜ jelenleg 13 európai országban, illetve belföldön folytat Budapestre is fókuszáló kampányt, az Expediával közös kampányban pedig 6 küldőországra kiterjedően kifejezetten a hazai szállodákat szeretnék pozicionálni. Már kidolgozás alatt van a nemzeti marketingszervezet téli, illetve 2022. évi kampányainak tematikája is.Könnyid László kiemelten taglalta a szakképzett munkaerő fontosságát, s jelezte, hogy a turizmus állami irányítása a turisztikai karriert népszerűsítő kampányt indított az iskolás korúak megnyerésére.

Végül, de nem utolsósorban a fővárosi szállodások együttműködését kérte, hogy a szerencsére egyre nagyobb számban visszatérő külföldi vendégekhez eljussanak az MTÜ sok nyelven kiadott tájékoztató kiadványai.

 

Több lett a belföldi vendég Budapesten

Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója is örömtelinek nevezte, hogy valami végre elindult a fővárosban is. Ezt alátámasztja, hogy az elsősorban külföldieknek szóló Budapest Kártyákból immár a 2019 évi mennyiség 25-30 százalékát tudják értékesíteni.

A főváros turisztikai vezetésének képviselője pozitív fejleményként értékelte, hogy ha csak néhány száz darabos mennyiségben is, de gazdára találnak a belföldieknek szánt Restart Budapest Kártyák is.

Faix Csaba a Budapest Brand nevében a szállodások együttműködését kérte a belföldi turisták megnyerésére

Fotó: turizmus.com

Faix Csaba örömtelinek nevezte, hogy sikerrel zajlott a Budapesti Őszi Fesztivál, s már tervezik a hagyományosnál hosszabb, a fiatalokra jobban odafigyelő tavaszi seregszemlét is. Megjegyezte azt is, hogy javában készülnek a november közepén nyíló karácsonyi vásárra, s ami legalább ennyire fontos, hogy aláírás előtt áll az együttműködési megállapodás további tíz évre a Sziget Fesztivál megrendezéséről.

 

Elnöki beszámoló

Baldauf Csaba elnöki beszámolójában igyekezett felmutatni a pozitív fejleményeket. Elmondta például, hogy bár 2021 első nyolc hónapjában –az első négy hónap kényszerszünete miatt – 2020 azonos időszakához képest is csökkent a budapesti szállodai vendégéjszakák száma, azon belül viszont növekedett a belföldiek aránya: 17-ről  36 százalékra.

Baldauf Csaba óvatosan optimista elnöki beszámolót tartott

Fotó: turizmus.com

Az MSZÉSZ elnöke jó hírként aposztrofálta, hogy bár a fővárosi szállodákban augusztusban sem a bruttó átlag szobaár (22 977 Ft), sem a bruttó RevPAR (12 909 Ft ) nem érte még el a 2019 évit, de ez nem azért alakult így, mert a szálláshelyek egymás alá ajánlottak volna, azaz, végre nem árversennyel küzdenek a több vendégért.

Tanulságosnak nevezte, hogy az STR adatai alapján 2021 augusztusában nemcsak Bécs (52,1%) és Prága (43,9%) előzte le Budapestet (42,1%) szobafoglaltságban, hanem Varsó is (51,7%), vélhetően a lengyelországi belföldi forgalomélénkítő intézkedéseknek köszönhetően. De, "innen szép nyerni", jegyezte meg az elnök, utalva egyéb nehézségekre, például a szakképzett munkaerő hiányára.

A budapesti szállodák legfontosabb mutatóinak alakulása

Forrás: Baldauf Csaba prezentációja

Baldauf Csaba utalt arra, hogy az ülést megelőzően konzultált Gál Pál Zoltánnal, a VIMOSZ elnökével, aki "negatív Ratkó-korszakként" aposztrofálta azt a helyzetet, hogy a turizmus-vendéglátás szakirányokra 25 százalékkal kevesebben felvételiztek a felsőfokú képzésben, mint a korábbi években.

Az MSZÉSZ elnöke felhívta a figyelmet néhány fontos jogszabályi változásra is, többek között arra, hogy 2022. január 1-jéig könnyítést kapnak a szálláshelyek a VIZA-rendszer kapcsán, addig az időpontig a 14 éven aluli kiskorúaktól nem kell személyt igazoló dokumentumot kérniük  a bejelentkezéskor, valamint arra, hogy 2022 nyarától mind a vendéglátóhelyeknek, mind az attrakcióknak, így a fürdőknek is adatot kell majd szolgáltatniuk az NTAK rendszerébe.

 

Légi kilátások, OTA-újdonságok és kombóhotel

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője a 2021-es légiutas-forgalmi adatokról, a járatok újraindulásának üteméről és a reptér fejlesztéseiről számolt be, erről a témáról külön cikkünket itt olvashatja el.

Horváth Anikó, a Booking.com account managere a foglalási oldal újdonságairól tartott előadást. Adataik azt mutatják, hogy a magyarok is egyre inkább elkezdték használni a Bookingot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználók nagyon rövid időt, 30 másodpercet töltenek egy oldalon, ez alatt kell a szállodáknak megragadni a figyelmüket. Elmondása szerint, mint minden OTA, a Booking is arra törekszik, hogy egyéni ajánlatokat adjon a keresőknek, ezeket az oldalra látogatók első beállításai alapján „dobja fel” számukra a későbbiekben.A foglalási oldal által kínált szűrőket a szálláskeresők 30%-a használja, ezért a szállodáknak mindenképpen érdemes ezeket az adatokat kitölteni; a vendégértékelés is egy szűrő, van, akik ez alapján indítja foglalást – osztott meg néhány praktikus tudnivalót. A Covid miatt a vendégértékelések érvényességi idejét két évről három évre emelték, hogy ne kerüljön hátrányt az, aki a pandémia miatt zárva tartott, és emiatt nem lenne értékelése. Kitért arra is, hogy milyen esetben törlik a korábbi értékeléseket, ezek közé tartozik például a szálláshely teljes körű felújítása vagy a tulajdonosváltás.

A Booking újdonságai közé tartozik a rugalmas lemondás, a rugalmas gyerekárazási lehetőség, az online fizetésben a kétlépcsős hitelesítés és a hosszabb tartózkodást (egy hetet vagy akár egy hónapot) igénylők számára új árkategóriák bevezetése – hallhattuk.

A házigazda részéről Jávorka Zsombor szállodaigazgató mutatta be kollégáinak, hogy milyen előnyökkel és buktatókkal jár kombóhotelt üzemeltetni. Az egykori Penta, később Mercure Budapest Buda épületében, annak teljes körű felújítás után, 2019-ben hozták létre az Accor első kombószállodáját Budapesten, méghozzá a láncon belül ritka márkapárosítással. Az eredetileg négycsillagos, 400 szobás házban egy fedél alatt működik a háromcsillagos, 150 szobás ibis Budapest Castle Hill és a négycsillagos, 250 szobás Mercure Budapest Castle Hill, közös recepcióval és vendégterekkel.

 

Munkaerőhelyzet: a bér a legerősebb motiváció

A budapesti régióülés egy angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, amelyen Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója, az Accor szállodalánc két képviselője, Stephen Hadley (Vice President Eastern Europe) és Komlósi Gabriella (Director Talent & Culture Eastern Europe), valamint Kerek Péter, az Accent Hotels ügyvezető-helyettese a munkaerőhelyzet kihívásairól beszélgetett Nagy-Szász István, a CPI Hotels Hungary general managerének moderálásával.

A szakemberek megvitatták, milyen rövid és hosszú lehetőségeket látnak arra, hogy a szállodák visszacsábítsák és meg is tudják tartani a képzett munkaerőt, a probléma súlyaként jelezve, hogy a koronavírus-járvány alatt mintegy ötvenezren hagyták el a turizmus-vendéglátás szakmát.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői (balról jobbra): Kovács Balázs (Danubius Hotels), Komlósi Gabriella (Accor), Stephen Hadley (Accor), Kerek Péter (Accent Hotels)

Fotó: turizmus.com

Egyetértettek abban, elengedhetetlen a szektor presztízsének visszaállítása, mert a pandémia okozta, korábban elképzelhetetlen leállás miatt ma bizonytalan munkalehetőségnek tartják a vendéglátást. Azonban míg Komlósi Gabriella azt gondolja, a pályaelhagyók a fiatal munkavállalók számára akár a szakma "nagykövetei" is lehetnek, megosztva velük a szállodaiparban szerzett jó tapasztalataikat, addig Kovács Balázs szerint ennek pont a fordítja is előfordulhat, mivel sokuk keserű szájízzel hagyta ott a szektort, a hirtelen és kemény leépítések miatt. Stephen Hadley megemlítette, náluk a legtöbb hotel igyekezett megtartani annyi munkatársat, amennyit csak lehetett és létrehoztak egy segélyalapot is, amelyből támogatni tudták azokat, akik nehéz körülmények közé kerültek.Rövid távon a beszélgetés résztvevői a megfelelő, kompetitív fizetésben látják a megoldást, továbbá abban, hogy különböző kutatások, visszajelzések alapján megpróbálják jobban megérteni, mit keres a potenciális munkavállaló és mivel tudnák magukhoz csábítani őket. Kerek Péter szerint a szállodaipar nyújtotta gyors karrierlehetőség szintén lehet vonzerő. Kovács Balázs a legfontosabbnak azt tartja, hogy az eddig lojális munkaerőt megtartsák és ne hagyják el még többen a szakmát. Szóba kerültek a különböző béren kívüli juttatások is, mint a cafeteria, az étkezési, lakhatási és egyéb kedvezmények, de még a fiatalabb munkatársak által elvárt Facebook-szünetek is, azonban a szakemberek egyetértettek abban, hogy a legerősebb motiváció a megfelelő bér.

Több mint 70 fővárosi MSZÉSZ-tagszálloda regisztrált a budapesti ülésre

Fotó: Csárdás Ferenc

Megvitatták azt is, milyen kihívásai vannak annak a trendnek, hogy a szállodák külföldi munkavállalókkal töltik fel a megüresedett helyeket. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a nyelvi akadály kulcskérdés a külföldi munkaerő alkalmazásánál: elsősorban a vidéki recepciókon és vendéglátóhelyeken kevéssé lehet külföldieket alkalmazni, mert a vendégek jellemzően nem tudnak velük kommunikálni, az angolul sem beszélő külföldi munkaerővel pedig még a feletteseik is nehezen tudnának szót érteni. Ha egy nyelvi koordinátor segít a vállalati kommunikációban, amire szintén akad példa a nemzetközi színtéren, az viszont ismét egy plusz ember, akit fel kell vennie a szállodának.

A külföldi, vagy az ország más részeiből érkező munkaerő elszállásolása szintén nehéz feladat és adott esetben pluszköltség,  Elhangzott, hogy szerencsére egyre több munkaerő-közvetítő vállalja a külföldi munkavállalók papírmunkájának, elhelyezésének intézését is, így egy fokkal könnyebbé vált a munkáltatók helyzete.