Csúcshónap volt a budapesti hoteleknek az augusztus

Forrás: turizmus.com

 2019. október 14. 15:56

Idén augusztusban Budapest kereskedelmi szálláshelyein a szobakihasználtság megközelítette a 85%-ot, a szállásdíjbevétel pedig a 18,5 milliárd forintot.

A szárnyaló bevételi mutatók mellett a külföldi vendégéjszakák száma is tovább nőtt a tavalyi évvel összevetve, mindamellett számos dimenzióban az augusztus lett az idei év eddigi rekordere – szögezi le a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) elemzése, a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.

Az augusztus havi bruttó szállásdíj-bevételek Budapesten megközelítették a 18,5 milliárd forintot (+11,5%): ezzel az idei augusztus alighanem a 2019. év legnagyobb üzleti forgalmat realizáló hónapjaként vonul be a fővárosi szálláshelyi statisztikákba, több mint 1-1 milliárd forinttal lekörözve a szintén dobogós május és június havi időszakok árbevételeit.

A teljes január–augusztusi időszak bruttó szállásdíj-árbevétele megközelítette a 108 milliárd forintot, ami történelmi távlatban is rekordösszegű bevétel (+9,4%) az első nyolc hónapban. A külföldi vendégektől származó szállásdíj-árbevétel – a négycsillagosokat kivéve – valamennyi szállodatípusban és kategóriában nőtt.

Augusztusban a budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága megközelítette a 85%-ot; a 3 csillagos, a kategória nélküli és a gyógyszállodákban pedig kisebb-nagyobb növekedés is kimutatható az előző év azonos időszakához képest.

A legkeresettebb szállástípus a gyógyszállodáké, amelyek augusztusban – túlzás nélkül – valósággal megteltek, 93,5%-os csúcsfoglaltságot realizálva. Emellett a négycsillagosok foglaltsága is közel járt a 90%-hoz az utolsó nyári hónapban.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (RevPAR) augusztusban 26 ezer forint fölött alakult, a szállodáknál 27 341 forint volt.

A szárnyaló bevételi mutatók mellett a külföldi vendégéjszakák száma is tovább nőtt Budapesten a tavalyi évvel összevetve

Fotó: Pinterest

Augusztusban  455.578 vendég 1.155.955 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ebből a külföldieké kényelmesen meghaladta az egymilliót (1.052.422 külföldi vendégéjszaka), ami egy igen figyelemre méltó, +2,3%-os növekedéshez volt elegendő.

A külföldi vendégérkezések száma ugyanakkor augusztus folyamán stagnált, kivéve az európai küldő piacokat: az utolsó nyári hónapban 276.808 vendég érkezett a vén kontinensről (+5,0%), akik 737.285 vendégéjszakát (+6,2%) töltöttek el Budapest kereskedelmi szálláshelyein.

Ez a meglepő mértékű növekedés legfőképpen a francia (+9%), a lengyel (+68,5%!), a holland (+12%) és a román (+17,1) piac augusztusi teljesítményének köszönhető, de nem csekély szerepe van benne az egyetlen hónap alatt 100 ezret ostromló brit vendégéjszakaszámnak is.

A sokáig mínuszos Hollandia esetében a Sziget Fesztivál sikere is közrejátszhatott a pozitív korrekcióban, hiszen a brit vendégek után a hollandok érkeznek legnagyobb számban a magyar országmárkát is nagyban meghatározó zenei nagyfesztiválra.

 

Küldőpiaci változások az első nyolc hónapban

A 2019. januártól augusztusig terjedő nyolc hónapjában 2.552.057 külföldi és 414.201 belföldi, azaz összesen 2.966.258 vendég kereste fel Budapest kereskedelmi szálláshelyeit. A 6.956.845 vendégéjszaka 88,3%-a külföldi vendégektől származott.

Budapest top 10 küldőpiaca a vendégéjszakák alapján
(2019. I–VIII. hónap):

Fotó: BFTK

A küldőpiaci rangsor 6–8. helyén továbbra is rendkívül szoros a verseny Franciaország, Oroszország és Izrael között; így egyértelmű hatodik „helyezettet" nem lehet hirdetni. Németország – az átmeneti stagnálás és a bizonytalan német gazdasági kilátások mellett is – stabilan dobogós, míg az olasz piac élénkülését a BFTK – egyebek mellett – a Riminiben megrendezett TTG Incontri vásáron való megjelenéssel is támogatja.

A 2019. január–augusztusi budapesti rangsor 11. helyén záró Lengyelország – amely rendkívül jó formáját hozta augusztusban – csak nagyon kevéssel maradt el a Koreai Köztársaságtól (157.524 lengyel vendégéjszaka az első nyolc hónapban).

Dél-Korea felől ugyanakkor éppen a LOT szeptember 23-án indított Szöul–Budapest járata teremthet új perspektívákat, amely heti három alkalommal közlekedik a távol-keleti és a magyar főváros között: jóllehet évente nyolcvanezer utast regisztrálnak Magyarország és Dél-Korea között, de ez az első alkalom, hogy a magyar és a dél-koreai fővárost közvetlen, menetrend szerinti légi járat köti össze. Sőt, ha az első nyolchavi piaci dinamikát nézzük, néhány kisebb piacot leszámítva éppen a Koreai Köztársaság mutatja a legnagyobb ütemű növekedést (+17,7% a január–augusztus havi vendégéjszakák számát tekintve).

Budapest leggyorsabban növekvő küldőpiacai között ott van még Franciaország (+8%) – amelynek további lendületet adhat az IFTM Top Resa kiállításon való önálló budapesti megjelenés –, de szép számmal vannak közöttük szomszédos és közeli országok (Ukrajna: +14,7%, Lengyelország: +12%, Románia: +4,7%, Bulgária: +6,4%), és ígéretes a görög piac 5,4%-os bővülése is a jelzett időszakban.

A főváros három kulcspiaca, a brit, az orosz és az amerikai egyaránt 4,2-4,3%-kal tudott növekedni január óta, és ebből a szempontból érdekes fejleményeket hozhat a BFTK és a magyar beutaztató szakma jelenléte a londoni WTM-en, novemberben.