Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2024. május 20. 15:01

Vajon mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten május 27. és június 2. között 8 étterem különleges, korabeli recepteket felhasználó ételeket mutat be, melyeket egy sajtóúton előzetesen már lehetőségünk volt megkóstolni.

Ha a Festetics család neve felmerül, akkor elsőként a Keszthelyen található csodaszép, barokk kastély jut az eszünkbe, azonban mindemellett közel 25, ma is látogatóható helyszín kapcsolódik a Festetics-örökséghez, nagyrészt a Nyugat-Balaton–Hévíz turisztikai kistérségben, és ezeket kerékpárral is felfedezhetjük.

 

Magyarország első tavernája

Nem tettünk másképpen mi sem május közepén, amikor amellett, hogy több, a grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességet felkerestünk, az éttermi hét menüsorát is végigkóstolhattuk, így a Festetics-örökséget ízeiben is megismertük.A kulináris ismerkedést legjobb Vonyarcvashegyen, a Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállításán kezdeni. A történet szerint Festetics Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton az eredetileg présháznak épült épületbe történő látogatásuk során azt mondta, ez egy taverna (olasz kiskocsma) – így lett Magyarország első tavernája a Festetics Pince.

A Festetics Helikon Taverna épülete Vonyarcvashegyen

Fotó: turizmus.com

 

 

 

A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innen irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket. A kiállításon többek között 2000 éves szüreti eszközöket is láthatunk, de igazán megragadja a figyelmet az épület LEGO-modellje is, amibe még egy régi bálványprést is felfedezhetünk.

 

A pezsgő, amit még a versenyló is megkóstolt

A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben pedig a borok mellett saját készítésű pezsgő is a palackokba került.

A főúri családban nemcsak a nevelőnők, komornyikok voltak francia származásúak, hanem a borászok is, így Magyarországon az elsők között készült pezsgő a keszthelyi uradalomban. A habzó ital annyira kedvelt volt, hogy Festetics Tasziló egyszer a győztes versenylovát is megitatta a nemes nedűvel.

 

Korabeli receptek, modern konyhai technológia

Az épületben működő Zenit Balaton Étterem (és egyben a Zenit Hotel Balaton) vezetője, Fodor Márk elmondta, a Festetics-örökség turisztikai projekt részeként megszületett Festetics-menüsoron olyan ételek szerepelnek, melyek felelevenítik a korabeli étkezési szokásokat, bemutatják a 19–20. században használt alapanyagokat és méltóak a Festetics család nevéhez.

A Festetics-kastélyban dolgozó történészeknek, Kardos Laurának és Iski Szilviának köszönhetően előkerült néhány ünnepi lakoma menüje. Ezeket a recepteket, ételsorokat Varjú Viktor séf a Zenit Hotel és Étteremben Ács István séffel közösen, a mai kor konyhai technológiáját használva, megalkotta az éttermi héten kóstolható menüsort.

Elsőként egy salátalevest tálaltak sült salátaszívvel és vargányagombás fással, amelynek savanykás, frissítő ízvilágát kifejezetten üdítőnek találtunk. A menüben szerepelt még fogasfilé rákpaprikással és vajas galuskával, borjúnyak Festetics módra zalai dödöllével, és mindezt a császárné módra elkészített, friss gyümölcsökkel tálalt rizspudinggal koronázták meg.

 

E-bike túra az egykori Festetics uradalomban

Másnap a BalatonBike365 által biztosított elektromos kerékpárokon vágtunk bele az egykori Festetics uradalom felfedezésébe. Első megállónk a balatongyöröki Szépkilátó volt, ahonnan gyönyörű kilátás tárul a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Lady Mary Hamilton is szívesen kocsikázott ki ide, sőt, a domb tetején álló feketefenyőket állítólag ő maga ültettette.

Szépkilátó Balatongyörökön, ahol Lady Mary Hamilton is gyakran megfordult

Fotó: turizmus.com

 

A következő állomáson, a gyenesdiási sportlőtéren a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták, milyen sörétes puskával agyaggalambra lőni. Majd az e-bike-ok elektromos rásegítésének köszönhetően könnyedén feltekertünk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balaton nyugati öblére és a Keszthelyi-hegység erdőrengetegére.

Keszthelyre érve nem maradhatott el a Festetics-kastély meglátogatása, melynek főúri enteriőrkiállítása 18 termen át mutatja be a grófi-hercegi család történetét, ráadásul december óta megújult lakosztályok és kiállítási terek várják a látogatókat. A korábban átadott főúri díszebédlő mellett látogathatóvá vált a hercegasszony, a kis herceg és a szobalány szobája is. A keszthelyi kastély újdonságairól részletesen itt írtunk korábban.

A főúri díszebédlő a Festetics-kastélyban

Fotó: turizmus.com

 

Mindent a lovakról és a lóversenyzésről Fenékpusztán

Keszthelyről Magyarország leghosszabb és legidősebb kettős feketefenyő fasorán keresztül bringáztunk a Fenékpusztai Majorságig. A 6 kilométer hosszú Fenyves allé kötötte össze az évtizedek során kiépült birtokrészeket, a feketefenyők között pedig szívesen kocsikázott egykor a hercegi pár is.

A Fenékpusztai Majorság mára egykori szépségében látogatható, a kiskastélyban kiállítást rendeztek be, a borjú- és gulyaistállók területén lovasmúzeum jött létre, míg a kancaistállóban többfunkciós közösségi teret alakítottak ki, ahol interaktív módon a lóversenyzés is kipróbálható.A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is. Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát. A Fenékpusztán tálalt vacsorán ezek az alapanyagok köszöntek vissza.

Szemnek és szájnak is ingerlő a Festetics tortácska

Fotó: turizmus.com

 

A menüsoron szerepelt libamáj terrine rétegzett almatortával és kaláccsal, Festetics halleves, valamint vörösboros szarvaslapocka pirított csontvelővel, ceruzababbal és Anna burgonyával. Mivel a környék híres volt mandulásairól, végezetül desszertnek egy Festetics tortácskát tálaltak, amelyen a mandulás-pisztáciás piskótát csokoládés mousse bolondította meg.

A levezető esti biciklizés után – mely az elektromos rásegítés miatt még a lakoma után is könnyednek tűnt – éjszakánkat a Zenit Hotel Balatonban töltöttük el.

Megújult a Hotel Zenit Balaton

A szálloda idén teljes felújításon esett át, valamint további szobákkal, lakosztályokkal és új wellnesselemekkel bővült, többek között élménymedencével és egy 50 férőhelyes szaunával, ami lehetővé teszi, hogy a szaunamesterek nagyobb mozgástéren, kényelmesebben, könnyedebben és látványosabban dolgozhassanak, amellett, hogy egyszerre többen tudnak részt venni a szaunaprogramokon.

Bárki megkóstolhatja a Festetics-ízeket

A Festetics Gasztronómiai Éttermi Hetet idén első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel Keszthely Város Napjához időzítve rendezik meg. Május 27. és június 2. között nyolc keszthelyi és a város környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.

Az étteremhétben részt vevő éttermek:

  • Halász Csárda – Keszthely
  • John's Pub and Restaurant -Keszthely
  • Tompos Étterem Keszthely
  • Vadaskert Vendéglő – Keszthely
  • Anita Étterem – Gyenesdiás
  • Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy
  • A Páholy – Balatongyörök
  • Zöld Elefánt Étterem - Zalaapáti