Újra élettel telik meg az újjászületett Fenékpuszta Majorság

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. december 18. 11:05

Egykori szépségében látogatható és korhű környezetében idézi a család fénykorát és lótartási hagyományait a Festeticsek gazdag örökségét bemutató Fenékpuszta majorság. A történelmi épületek további hasznosításáról is szó esett a helyszínen lezárult projektek átadó ünnepségén december 17-én.

A Szántódpusztai Majorság, a tiszadobi Andrássy-kastély és a Benczúr kúria átadása után újabb helyszín ünnepélyes átadó ünnepségét tartotta meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Lázár János építési és közlekedési miniszter, Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Nagy Bálint a térség országgyűlési képviselője ünnepélyes keretek között adták át a helyszínen megvalósult, összesen 3 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztéseket.

 

Egy helyszín, két projekt

„Sok viszontagságos év után a Fenékpuszta majorság újra ékköve lehet Keszthely térségének” – hangsúlyozta az átadó ünnepségen Oláh Zsanett. Céljuk, hogy a helyszín – múltjához méltón – túlmutasson a hagyományos lótartáson, és a közeljövőben hazai és nemzetközi hírű lovasközponttá váljon.

A keszthelyi Fenékpuszta majorság kiskastélyának épülete

Fotó: MTI/Katona Tibor

A projekt I. ütemében, több, mint 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően a NÖF a kiskastélyban kiállítást rendezett be, a Kancaistálló területén többfunkciós közösségi teret hozott létre, míg az istállóban 12 lónak kialakított box kapott helyet.

A kiskastély alsó szintjén megnyílt kiállítás a Festeticsek és a lótenyésztés kapcsolatát mutatja be, míg az emeleten kialakított Gróf úr szobájában a Festeticsek 5 generációjának portréi tekinthetők meg. A többfunkciós közösségi tér rendezvények és időszakos kiállítások helyszíneként funkcionál majd. A kávézóban különböző piknikkosarakat lehet majd megvásárolni és a helyi termékekből összeállított uzsonnát a park területén elfogyasztani.

Kiállítás a keszthelyi Fenékpuszta majorság kiskastélyában

Fotó: MTI/Katona Tibor

A II. ütemben, 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően a NÖF létrehozta a ménes emlékmúzeumát, lovastáborhelyet, illetve egy kulturális rendezvényközpontot alakított ki a Festeticsek egykori Fenékpuszta majorságának területén.

A Borjú- és a Gulyaistállók területén lovasmúzeum jött létre. Az Emlékmúzeum az egykori Gulyaistállóban klasszikus, míg a Borjúistállóban interaktív eszközökkel mutatja be a fenéki ménest, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét az idelátogatóknak.  A fejlesztés eredményeképp közösségi terek létrehozásával rendezvények, lovas táborozás, rekreációs tevékenység, aktív kikapcsolódást nyújtó programok költözhetnek helyszínre.

A Festetics-kastély és a Fenékpuszta majorság épületegyüttese között a látogatók kerékpárral is közlekedhetnek, amelyeket a kastélyban lehet bérelni.

A projektről bővebb információt a www.helikonkastely.hu oldalon olvashatnak.

Megtudtuk: a NÖF helyszínei az idén mintegy 1,3 millió látogatót fogadtak a helyszíneiken és kétszer annyi eseményt valósítottak meg, mint 2022-ben.

Kiállítás a keszthelyi Fenékpuszta majorság Gulyaistállójában

Fotó: MTI/Katona Tibor

Új elképzelés a történelmi épületek hasznosítására 

Hamarosan új fejezet nyílhat a történelmi épületeink életében – jelentette be az eseményen Lázár János.

A kormány a napokban dönt arról az előterjesztésről, mely szerint három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását. Az épületegyüttesek egy részét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re bíznák, egy másik csoportot – a keszthelyi Festetics-kastélyt, a Fenékpuszta majorságot, a nagycenki Széchenyi-kastélyt, a jövő évben újranyíló geszti Tisza-kastélyt, a fertődi Esterházy-kastélyt – jelentőségük okán a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével az állam működtetné tovább.

A harmadik csoportba tartozó épületeket az örökbefogadásukra és „nevelgetésükre” vállalkozó hazai nagyvállalatok kezelésére bíznák.

„A térség erős tartalékot jelent a balatoni turizmus fejlesztése szempontjából, Keszthely és Hévíz fejlesztését a Magyar Turisztikai Ügynökség ezért kiemelten kezeli” – tette hozzá Lázár János. Terveik között szerepel Keszthely és Zalaegerszeg közötti útszakasz autópályává fejlesztése mintegy 400 milliárd forintból.

(X)