Firenzében korlátozzák a rövid távú lakáskiadást

Forrás: turizmus.com

 2023. október 03. 11:28

Firenze történelmi városközpontjában novembertől várhatóan nem lehet új Airbnb-szálláshelyeket létrehozni.

Firenzében október 2-án megszavazták azt a javaslatot, amely megakadályozza az új rövid távú bérlemények, például az Airbnb-szálláshelyek létrehozását a város történelmi központjában. A törvényről 30 nap múlva még egyszer szavaznak, így az várhatóan novemberben lép hatályba.

Firenze polgármestere, Dario Nardella szerint a turisták száma folyamatosan és fokozatosan növekszik, és ez a tendencia a világjárvány után még inkább láthatóvá és hangsúlyossá vált.

A tömegturizmus jelentős hatással van a város történelmi központjára

Fotó: 123rf.com

 

A városi tanács által szolgáltatott adatokból kiderült, hogy a firenzei rövid távú bérlemények 75 százaléka a város területének mindössze öt százalékára koncentrálódik,különösen a reneszánsz szülőhelyeként és az UNESCO világörökségként ismert belvárosban.

A hosszú távú lakáskiadások előmozdítása érdekében azok az ingatlantulajdonosok, akik Airbnb-tulajdonukat bérlakásra váltják, három évig mentesülnek az ingatlanadó alól. Az intézkedéssel amellett, hogy megóvnák a város történelmi központját, reményeik szerint csökkentik a bérleti díjak emelkedését is – írja a Tourism Review.

Szeptember 5-én New Yorkban is szigorodtak a rövid távú lakáskiadás feltételei, Portugáliában pedig szinte megtiltották az új bérlemények létrehozását 2030-ig.