Ilyen lesz az ősszel megnyíló BOTANIQ Turai Kastély

Forrás: turizmus.com

 2019. július 09. 18:19

A teljes körű felújítását követően ősszel fogadhatja első vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Már elindult az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként újranyíló kastély pre-opening oldala.

Az 1883-ban épült kastély a BDPST Group beruházásának köszönhetően menekülhetett meg az enyészettől. Korábban egy szűk körű sajtóbejáráson hallhattunk a tervekről, amelyek őszre megvalósulnak.

A neoreneszánsz stílusban épült kastély teljesen egyedi Magyarországon: a 10 hektáros területen magasodó műemlék épület mind külső-, mind belsőépítészetében a Loire-menti kastélyok hangulatát idézi.

 

Műemlékvédelem és modernizáció

A felújítás során nemcsak az épület és a kastélypark műemlékvédelmi helyreállítását tartották szem előtt, de a modernizációra is nagy hangsúlyt fektettek.

Az eredeti pompájában tündöklő kastély sok modern elemet is tartalmaz

Fotó: BDPST Group

Így került az épületbe annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, modern gépészeti rendszerek, valamint kortárs belsőépítészeti megoldások, de jelenleg épül egy wellnessrészleg is belső és külső medencével.

Az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként újranyíló kastélyban 19 szobát alakítottak ki, reprezentatív termei és a kastély parkja pedig  alkalmassá teszi majd esküvők, konferenciák, workshopok és tréningek megtartására is.

 

Esküvők és céges rendezvények impozáns helyszíne

A BOTANIQ Turai Kastély elsődleges profilja az esküvők, céges és egyéni rendezvények lebonyolítása, de nagy hangsúlyt fektetünk a gasztronómiai és szállodai funkcióra is – hangsúlyozta Somlyai Zoltán, a BDPST Group üzletág-igazgatója.

A terasz a maga 470 négyzetméterével és 150 fős kapacitásával exkluzív helyszíne lehet fogadásoknak, míg a hétköznapokon kávézó helyiségként működő pálmaház mesebeli helyszínt kínál koncertek, meetingek és kisebb találkozók számára 120 négyzetméteren.

Már elindult a kastély pre-opening weboldala, ahol már foglalhatók az időpontok az idei karácsonyi rendezvényekre, illetve a jövő évi esküvőkre.

Az épület egyedülálló építészeti jegyei mellett kortárs bútorok, luxus színvonalat biztosító modern belsőépítészeti elemek, illetve a kastélypark teszi unikális helyszínné a BOTANIQ Turai Kastélyt: jelenleg is zajlik a több száz növény visszatelepítése, az eredeti növényzet újraalkotása.

A BOTANIQ Turai Kastély új márkaneve és arculata a kivételes kastélypark növényvilágára utal, amely természetes környezetet kínál a vendégek számára, hogy feltöltődjenek, kikapcsolódjanak – mondta Csetnegi Zoltán, a kastély igazgatója.

Az épület terei sok lehetőséget rejtenek magukban

Fotó: BDPST Group

 

Helyi beszállítókat keresnek

A BOTANIQ Turai kastély 30-35 fő számára biztosít majd állandó munkahelyet, rendezvények ideje alatt pedig további 5-15 fő dolgozhat időszakos jelleggel a kastélyban.

A kastély üzemeltetője folyamatosan keres lehetséges beszállító partnereket hosszú távú együttműködésre: elsősorban olyan környékbeli termelők jelentkezését várják, akik magas minőségű és az európai uniós szabványoknak megfelelő – lehetőleg bio- és organikus – termékeket állítanak elő.

A projekt során 12 restaurátor szakterület munkatársai dolgoztak a kő elemek, gipszstukkók, falfreskók, valamint a fa és fém épületelemek helyreállításán

Fotó: BDPST Group

 

Tucatnyi restaurátor munkája

A komplex, műemlékvédelmi előírások szerint zajló felújítási munkálatok fontos szereplői a restaurátorok, akik azon fáradoznak a helyszínen, hogy az épület műemléki elemeinek visszaadják az eredeti pompájukat.

A projekt során 12 restaurátor szakterület munkatársai dolgoztak a kő elemek, gipszstukkók, falfreskók, valamint a fa és fém épületelemek helyreállításán. Ez nem volt egyszerű feladat, hiszen az összes kőelem restaurálásra szorult a kastélyban, a bábos korlátok 80 százalékát például teljesen újra kellett gyártani.

Az épület falfestményeinek a restaurálása pedig önmagában 4-5 hónapot vett igénybe. Érdekesség, hogy a BOTANIQ Turai Kastély szekkó technikával készült falfestményeit az a Scholtz Róbert festette eredetileg, aki az Operaház díszítőfestését is készítette.

***

A BDPST Groupról

A 2015-ben alapított BDPST Zrt. és a hozzá kapcsolódó társaságok alkotta cégcsoport célja, hogy fejlesztései révén megóvja, és új funkcióval ruházza fel a jellemzően műemlékvédelmi státusszal bíró épületeket. A cégcsoport a turai kastély mellett jelenleg – a többi között – a teljesen leromlott állapotú Szabadság téri Adria-palota életre keltésén, továbbá a Vörösmarty tér szomszédságában található, a Mahart- és a Futura-házat is átölelő épülettömb komplex felújításán és ötcsillagos szállodává alakításán dolgozik.