Törölt utazások, üres szállodák: beszántja az izraeli turizmust a harcok fokozódása

Forrás: turizmus.com

 2023. október 16. 18:50

A külföldi látogatók elfordulása nagy csapás a koronavírus-járvány hatásaiból még éppen csak lábadozó izraeli turizmus számára, amely a GDP 2,8 százalékát és a teljes foglalkoztatás mintegy 3,5 százalékát adja. A háború kiürítette a szállodákat, és egyre több cég törli utazásait a területre.

Az elkövetkező hónapok az év legforgalmasabb hónapjainak számítanának Izraelnek az Egyesült Államokból és Európából érkező keresztény zarándokok miatt, azonban ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a tengerjáró hajók elkerülik Izrael egykor nyüzsgő partjait, a légitársaságok leállították az országba induló járataikat, miközben a kormányok igyekeznek hazaszállítani állampolgáraikat.

Jeruzsálem és Betlehem történelmi látnivalói, Tel-Aviv homokos strandjai az év első kilenc hónapjában mintegy hárommillió látogatót vonzottak a közel-keleti országba, ami megközelíti a koronavírus-járvány előtti szintet. Ebből 800 ezren az Egyesült Államokból érkeztek az izraeli statisztikai hivatal adatai szerint.A ciszjordániai szállodák mintegy 90 százaléka most üresen áll, a múlt hetet pedig azzal töltötték, hogy a turisták menekülését segítették – nyilatkozta Elias al-Arja, az Arab Szállodaszövetség.

Az InterContinental Hotels közölte, hogy két szállodája, a Six Senses Shaharut és a Hotel Indigo Tel Aviv – Diamond District ideiglenesen bezárt. Az Isrotelnek, az egyik vezető izraeli szállodaláncnak a legtöbb épülete teljesen üresen áll, így egyes hoteleik átmenetileg szintén bezárásra kényszerültek. A Dan Hotels és az Isrotel szobákat biztosít a Gázai övezetből menekülő embereknek, A Dan emellett 50 százalékos kedvezményt ad a szobaárból a helyi lakosoknak – írja a Reuters.

Sorra ürülnek ki a szállodák Izraelben, többet ideiglenesen bezártak

Fotó: Isrotel

 

Az utazásszervezők is elkerülik a háborúban álló országot. Például az Intrepid Travel ausztrál utazásszervező az év végéig, az amerikai Odysseys Unlimited pedig jövő március végéig felfüggesztette izraeli utazásait. A magyar utazási irodák szintén elhalasztják az izraeli körutazásikat, a magyar külügyminisztérium pedig időközben a kiemelt kockázatot rejtő országok közé sorolta Izraelt.

A harcok eszkalálódása csak tovább rontja a turisztikai szolgáltatók helyzetét. Mivel az izraeli-palesztin konfliktus megoldása a látóhatáron sincs, egyelőre bizonytalan, hogy mikor térhetnek vissza a külföldi turisták.