Karbonlábnyom-számlálóval teszi fenntarthatóbbá rendezvényeit egy hazai ügynökség

Forrás: turizmus.com

 2024. február 19. 14:43

Az ügynökség a jövőben az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti az ajánlataiban, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát tudjon nyújtani ügyfelei számára.

A Hello Agency együttműködési megállapodást kötött a Climate Action-el, azzal a céllal, hogy rendezvények szervezése esetén már az ajánlatban szerepeljen az ár és a megvalósítás mellett az esemény becsült karbonlábnyoma is.

Az ajánlatok több, ökológiai lábnyom alapján rangsorolt alternatívát tartalmaznak és az ügyfeleknek kell dönteni, hogy melyik verzióval kívánnak élni. A kiajánlott rendezvények karbonlábnyomát a Hello Agency munkatársai összehasonlítják az elmúlt egy év tapasztalatai alapján mért átlag értékkel, és meghatározzák, hogy kategóriájában mennyivel környezetkímélőbb a kért megoldás az átlaghoz képest és milyen változtatásokkal lehet ezen tovább csökkenteni. Ezzel igyekszik az ügynökség az ügyfeleit arra bíztatni, hogy válasszanak fenntarthatóság szempontjából optimálisabb megoldásokat.

„A környezetbarát megoldások szállítása mellett szeretnénk azt a hamisan kialakult képet is ledönteni, hogy a fenntartható rendezvények drágábbak"– emelte ki Erdős Ákos, a Hello Agency ügyvezető igazgatója. Tapasztalataik alapján a költséget sok esetben még csökkenti is, ha kevésbé környezetterhelő megoldásokat választunk. A karbonlábnyom- számlálóval közel 40 input alapján tudnak fenntarthatósági értéket számolni.

Az ügynökség arra biztatja az ügyfeleit, hogy válasszanak fenntarthatóság szempontjából optimálisabb megoldásokat

Fotó: 123rf.com

A klasszikus környezetvédelmi komponensek mellett, mint a szelektív hulladékgyűjtés, csökkenthető a megrendelt catering ökológiai lábnyoma is lokális gazdaságok által termelt, szezonális menü összeállításával, vegetáriánus opciók növelésével, valamint lebomló étkészlet használatával.

Fontos tényező továbbá a PET-palackok és a papíralapú termékek visszaszorítása, a kiállítási standok méretének csökkentése. Kiemelt jelentőséggel bír még a helyszín energiafelhasználása, hűtött vagy fűtött területek mérete és a hely megközelíthetősége is.

A Hello Agency törekvése jól mutatja, hogy a fenntarthatóságra való törekvésnek egyre nagyobb jelentősége van a turizmusban. A téma szóba kerül többek között az Utazás Kiállításon megrendezett konferenciánkon és a fontos szerepet kap a horvát turizmusfejlesztésben is.