Krivács András: Megváltoztak a vendégek igényei, más lett a prioritásuk

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. február 23. 18:02

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke, a Fenyves Szálloda és Konferencia-központ Baktalórántháza tulajdonosa úgy véli, nehéz időszakon megy át a hazai vendéglátószektor, ami az elmúlt két évben a szövetséget is új feladatok elé állította.

A helyzet monitorozására 2020 márciusa óta folyamatos felméréseket végeznek a magyarországi éttermekben és szállodákban – mondta Krivács András. Országos lefedettségű szervezetként az összes megyét tudják mérni, így átfogó képet alkothatnak a koronavírus-járvány hatásairól.

Heti rendszerességgel online meetingek keretében tartották a kapcsolatot a megyei vezetőkkel és a vállalkozásokkal, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezzenek.

„A visszajelzések alapján – részint önállóan, részint több társszervezettel együttműködve – válságkezelési javaslatcsomagot állítottunk össze a szektor védelmében a kormányzat és a turizmusirányítás részére. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a megoldási javaslataink alapján született rendelkezések hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelentek, így segíthették az ágazat túlélését.

Ezekben a nehéz időkben azt tekintjük az MNGSZ legfőbb feladatának, hogy a vendéglátásban dolgozó kollégáink tapasztalatai és a saját felméréseink alapján olyan támogatási javaslatokat dolgozzunk ki és nyújtsunk be a kormányzatnak, amelyek valós segítséget jelentenek, és hozzájárulnak a vállalkozások életben maradásához. Eközben azt is fontosnak tartjuk, hogy az általunk jónak ítélt gyakorlatokat folyamatosan megosszuk a kollégákkal” – foglalta össze az MNGSZ válságkezelési stratégiáját az elnök.

Krivács András: Válságkezelési javaslatcsomagot állítottunk össze a szektor védelmében

Fotó: MNGSZ

A zárás hosszú hónapjai után a 2021-es nyár végre az éttermeknek és a szállodáknak is szép forgalmat hozott, mindenki visszakaphatta a megszokott életét.

A külföldi vakáció helyett sokan itthon nyaraltak, ami jót tett a belföldi turizmusnak, az MNGSZ tapasztalatai alapján is jó eredmények születtek a szektorban.Krivács András azonban úgy látja, hogy a vendégek igényei megváltoztak, más élvezett prioritást, mint korábban: „Annak ellenére, hogy szabadabb nyarunk volt, mindenki a biztonságot helyezte előtérbe. Ezzel párhuzamosan az innováció és a modern vendéglátás, illetve szálláshely-szolgáltatás is hatalmas szerepet kapott, legyen szó akár érintkezésmentes szállodai check-in és check-out szolgáltatásról, QR-kódos étlapról, self-check-in pultok kihelyezéséről vagy éppen a több helyen már jó gyakorlatként működő automatizált rendszerek kialakításáról.”

Bár a személyes megjelenést igénylő szakmai programokat 2021-ben elhalasztották a kollégák egészsége és biztonsága érdekében, komoly eredmény, hogy meg tudtak szervezni négy, szaktanároknak szóló, nagy sikerű Erasmus+ szakmai tanulmányutat Olaszországba.

„A 2022-es évre rengeteg kész tervünk van, amelyek csak arra várnak, hogy kiszabaduljunk a Covid–19-világjárvány szorításából. Számos roadshow, workshop szerepel a programtervben, ezenfelül pedig több olasz–magyar projekt is, ami erősítheti a két ország közötti kapcsolatot, legyen szó alapanyagról, konyhatechnológiáról vagy tapasztalatcseréről. Bízunk benne, hogy ebben az évben már sok-sok megvalósult programunk kapcsán találkozhatunk, és az elmúlt időszakra csak rossz álomként tekintünk majd vissza.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.