A nyári szünetre minden strand teljes kapacitással megnyitott – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. június 21. 16:51

Jó szezont várnak a magyar fürdők és strandok az idei nyáron - mondta el a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, illetve a Leányfalui Fürdő igazgatója, Balogh Zoltán a Trend FM Turizmus.com műsorában.

Balogh Zoltán a műsorban elmondta, hogy régen a legtöbb intézmény kültéri medencéi, illetve a strandok is már május 1-jén megnyitottak mostanra azonban az energiaválság, az utazási szokások változása miatt ez eltolódott - s mivel a strandok főszezonja a nyári iskolai szünet, így ilyenkor kezdenek a fürdők teljes kapacitással működni. Idén a nyári szünet csodás, strandoláshoz megfelelő időjárással kezdődik, így a főtitkár szerint a fürdők vezetőinek egy szava sem lehet, tele lesz minden strand és gyógyfürdő a szezonban.

A koronavírus-járvány, az energiaválság, után a szakember szerint az idei év legfontosabb kérdése a munkaerőhiány lesz. Míg korábban sorba álltak a diákok nyári munkára és uszodamesterként, medencefelügyelőként dolgoztak a fürdőkben, a jogszabályváltozások miatt idén már nem tudnak szakképzettség nélkül bárkit felvenni ezekbe a munkakörökbe és a jelentkezők száma is egyre kevesebb, inkább rugalmasabb munkát keresnek a fiatalok.

Hangsúlyozta, hogy ugyan kevésbé észrevehető a lakosság számára, de az energiaválság továbbra is problémát okoz, hiszen jóval drágábban kapják a vállalkozások az áramot, mint korábban, illetve január 1-jétől a csatorna- és vízdíjak is emelkedtek, így a kisebb fürdők esetén akár tízmilliós, nagyobbaknál pedig százmilliós nagyságrendű költségnövekedés is előfordulhat.

Tele lesz minden strand és gyógyfürdő a szezonban

Fotó: 123rf.com

Ezeknek a problémáknak köszönhetően a tavalyi árakhoz képest nagyjából 10-15 százalékos emelkedést érezhetnek a vendégek fürdőnként. „Ez a tavalyi inflációnál alacsonyabb mértékű, mert azt láttuk, hogy a lakosság teherviselő képessége határán járunk, tehát nem lehet feltétlenül minden költséget áthárítani a vendégekre” - mondta el Balogh Zoltán.

Sok helyen azonban a magasabb árak mellett több kedvezmény is elérhető: családi, vagy helyieknek, közszolgálati dolgozóknak szóló jegyek formájában, esetleg zárás előtti kedvezményes jegyekkel csábítják a vendégeket a fürdőkbe.

Szóba kerültek az új jogszabályváltozások is, melyekről egy külön cikkünkben részletesen beszámoltunk. A rendelet tavaly ősszel jött ki, március 19-én lépett életbe, de előremenő rendszerben. Van tehát olyan szabály, amit azonnal, egy részét egy éven belül, két éven belül kell majd a fürdőknek bevezetni. Arra pedig öt évet kaptak a fürdők, hogy a gyógyvizes medencékben is forgassák a vizet, a jelenlegi töltő-ürítő rendszer helyett.

Balogh Zoltán beszélt még a Strandok éjszakájáról, melyet 15. alkalommal rendeznek meg, idén is július utolsó szombatján, vagyis 27-én.

De addig lesz másik akciója a Fürdőszövetségnek: július 6-án lesz az Országos Vízipisztoly csata, melyet tavaly rendeztek meg először és három kategóriában sikerült is magyar rekordot dönteniük.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni: