Mesterséges intelligenciával a vendégélmény fokozásáért - podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. március 25. 14:51

Év elején debütált, máris sorban állnak az érdeklődők az Everguest Intelligence AI-alapú szoftverért. Hogy mi a titka, arról Gondos Kitti reputációs üzletág menedzser mesélt a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

A mesterséges intelligencián alapuló szoftver lényege, hogy begyűjti és elemzi a szálláshelyről írt vendégvéleményeket, és az eredményeket jól fogyasztható, könnyen értelmezhető formában tárja az üzemeltető elé, aki ezek alapján konkrét fejlesztéseket, változtatásokat hajthat végre. Kézzelfogható javaslatokra kell gondolni, amelyek akár már azonnal beépíthetők a gyakorlatba.

Ilyenek például nemzetiségi statisztikák, ahol az értékelésekből kiszűrhető, mit szeret, vagy épp mit kifogásol egy német, egy osztrák vagy egy olasz vendég.

A podcastban konkrét példák is elhangoznak. Az olaszok például nagyon szeretik az édes reggeliket, ezért egy nagyobb olasz csoportnál a szálloda a megszokott kínálathoz képest több édes ételt tehet az asztalra. Ezzel növeli az elégedettséget, ami hosszú távon a bevételekre is kihat. Megtörtént eset az is, hogy egy séf azért cserélte le a sót a konyhában, mert túl sok észrevétel érkezett az ételek sósságára. Mint kiderült, az adott termék valóban más összetételű volt, mint amilyenre a recept íródott.

Az, hogy mit keresnek, mit hiányolnak, vagy mire érzékenyek a vendégek iránymutatást ad a fejlesztésekhez, segíti a vendég minél személyre szabottabb kiszolgálását, de a marketingmunkában is jól használható, hiszen ezek ismeretében sokkal hatékonyabban meg lehet szólítani a különböző nemzetiségeket és célcsoportokat.

Vendégvélemények és -értékelések eddig is rendelkezésre álltak. Manuálisan azonban hosszú, bonyolult és fáradságos munka ezek összesítése és elemzése, miközben ezt az AI szoftver néhány másodperc alatt megteszi, és a szálláshelynek már csak a szakmai feladatokkal kell foglalkoznia.

Ehhez azonban az is kell, hogy lehetőleg minden értékelés és miden adat bekerüljön az online rendszerbe, a recepciósnak elejtett néhány szó kevés.

Vagyis nagyon sok múlik azon, hogy a szállodai, éttermi kollégák megfelelő módon tudják-e motiválni a vendégeket az online véleményformálása. Vannak erre jó gyakorlatok, és az idő bebizonyítja, hogy érdemes rá figyelmet fordítani.

A szoftver nagy előnye, hogy kialakítása nem igényel semmilyen extra képzést vagy tudást, könnyen kezelhető és felhasználóbarát. A szálláshelyeknek nem kell az adatok és számok között böngésznie, a program áttekinthető riportot készít számukra a releváns információkról, és tippeket is ad.

A magyar fejlesztésű Everguest Intelligence év elején debütált, és már most vannak felhasználók a nemzetközi piacon is. A cél a további nemzetközi terjeszkedés, mint fogalmaznak, a határ a csillagos ég.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

(Borítókép: 123rf.com)