Ezek a problémák foglalkoztatják a szállodai szakembereket az MSZÉSZ keleti régiójában

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 06. 11:58

Tizenhárom tagszálloda és 39 társult tag vett részt az MSZÉSZ keleti régiójának ülésén október 3-án a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua Sol-ban. Az eseményen a nyári forgalomról, a prognózisokról és a szakma égető problémáiról is szó esett.

A házigazda Kovács Tamás (Hunguest Hotel Aqua Sol, igazgató) és a régióvezető, Gönczi Zsuzsanna (Bajcsy Invest Kft, ügyvezető) köszöntője után, az év eddig eltelt időszakáról, a nyári szezonról, az előrejelzésekről, valamint a felmerülő nehézségekről számoltak be egymásnak az ülésen a résztvevő tagszállodák képviselői. Az elhangzottak szerint a régióban ugyanazok a tendenciák voltak megfigyelhetők, mint országos szinten: nehezen indult, de július második felére „megizmosodott" és jól zárult a nyár, ugyanakkor az egyes egységek változó kapacitáskihasználtságról számoltak be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Csakúgy, mint az ország más részein, a tervezésben a lerövidült foglalási ablak, a napi ügymenetben a munkaerő gondok okoznak problémát. Több szálloda energetikai korszerűsítésről és egyéb felújításról adott hírt. A rendszerekben lévő őszi foglalások mennyiségével elégedettek a szakemberek, ugyanakkor az ünnepekre még bőven van szabad kapacitás.

A keleti régióban is nehezen indult, de végül jól zárult a nyár

Fotó: Turizmus.com

 

 

Élénk figyelemmel kísért, up to date témák

A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási osztályvezetője, Kontér Mária a szakképzés keretrendszerét ismertette rövid előadásában. A témához kapcsolódó kerekasztal beszélgetésben a kamara képviselői Szerdi Zsuzsannával (Hotel Lycium, igazgató) és Sebestyén Csabával (Hotel Platán, igazgató-helyettes) értekeztek Gönczi Zsuzsanna moderálása mellett. Általános problémaként merültek fel a KRÉTA hiányosságai, a rendszer ugyanis nem alkalmas az esti vagy hétvégi beosztás fogadására, így nehezen hozható összhangba a jelenléti ívekkel. A jelen lévők megtudhatták: az illetékes szervek előtt ismert a probléma és már dolgoznak a megoldásán. Sok szó esett a generációs problémákról és tanulók motiválásának nehézségeiről. Fontossága és kiterjedt volta miatt Gönczi Zsuzsa ígéretet tett arra, hogy a szakképzés témáját a következő, tavaszi ülés alkalmával is napirendre fogják tűzni.

Kerekasztal beszélgetés (balról-jobbra): Kontér Mária , Sebestyén Csaba, Gönczi Zsuzsanna, Szerdi Zsuzsanna, Péterné Mangu Erika

Fotó: Turizmus.com

 

Arra vonatkozóan, hogy a biztosításra kifizetett összegek miként jelenthetnek valós védelmet a szálláshelyeknek, Jebelóczki Richárd, a Hungarikum Alkusz kiemelt értékesítése tanácsadója adott hasznos és praktikus tanácsokat a résztvevőknek.

A hulladéktörvény, a lopott bankkártyás visszaélések és a szülői felelősség kérdéseit Salamon András világította meg. A szakember a jog nyelvén értelmezte a problémákat, majd megoldásukra - a tőle megszokott, közérthető módon - jól működő megoldásokat is bemutatott.

Az MSZÉSZ aktualitásairól, felméréseiről és folyamatban lévő lobbitevékenységéről Juszkó Anita, a Szövetség alelnöke tájékoztatta a tagságot.

Az exkluzív társult tagok és a társult tagok a délelőtt folyamán három részletben mutatkoztak be a résztvevőknek az eseményen, ahol a kapcsolatépítésre, a kiállítók újdonságainak megismerésére és az egymás közöti tapasztalatcserére is bőven kínálkozott alkalom.

A keleti régió szálláshely kínálata örvendetesen bővül. Megnyitotta debreceni szállodáját az Accor, a négycsillagos Hotel Lycium szeptember 18-tól ismét fogadja vendégeit, a debreceni repülőtéren nyit ibis Styles-szállodát 2025 második felében.