Fontos változások jöhetnek az online szállásfoglalásoknál a Booking-ügy következményeként

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. október 25. 10:56

Gyorsan hasznosulhatnak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatai az online szállásfoglalási piacon – közölte a hatóság annak kapcsán, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága napirendre vette és megtárgyalta kedden a hivatal gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.

Pénteken hozták nyilvánosságra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhivatal szakértői az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacát elemezték. A nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű turisztikai ágazat versenyének, illetve a hazai szereplők versenyképességének fenntartása és élénkítése érdekében a GVH több jogalkotási javaslatot fogalmazott meg – ezekről a Turizmus.com is beszámolt ebben a cikkben, és a javaslatokra még aznap reagált a legnagyobb hazai foglalási oldal, a Szallas.hu.A versenyhivatal nemzetközi példákat követve azt javasolja a jogalkotónak, hogy tiltsa meg az online szálláshely-közvetítés szereplőinek az árparitás-rendelkezések alkalmazását. Az árparitás-kikötések lényege, hogy a szállásadóknak – ha szeretnének megjelenni egy szállásközvetítő platformon – vállalniuk kell, hogy az online felületen megadott áraiknál olcsóbban a saját honlapjukon, vagy más szállásközvetítő felületeken sem értékesítik a szobáikat.

A nemzeti versenyhatóság a szállásközvetítőknek azt javasolja, hogy tegyék átláthatóvá platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait.

Megfontolásra javasolja továbbá a nagyobb szálláshely-közvetítők általános szerződési feltételei és az azokhoz kapcsolódó üzleti gyakorlatok kereteinek szabályozását a szállásadók számára nyitva álló panaszkezelési mechanizmus, valamint a hibás teljesítések kölcsönös jogkövetkezményeinek terén.

A GVH azt is javasolja, hogy a szállásközvetítők tegyék átláthatóvá platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait

Fotó: 123rf.com

A közlemény szerint az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén a GVH elnöke ismertette a nemzeti versenyhatóság vizsgálatának eredményeit és javaslatait. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy a szállásadók a jövőben hatékony panaszrendezési és panaszkezelési megoldásokat találhassanak, a vizsgálat alapján ugyanis a felek közötti tárgyalási és szerződéses viszonyok egyenlőtlenek. A megállapodások rendszerint részletes szabályokat tartalmaznak a szállásadók szerződésszegéseinek esetére, ugyanakkor ezek hiányoznak a közvetítő platform esetleges mulasztásai kapcsán – hívta fel a figyelmet a GVH elnöke.

A versenyhivatal közleménye szerint Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke az ülésen szorgalmazta, hogy a jelentéstervezet társadalmi konzultációjának lezárása után mielőbb jogszabályokban, illetve törvénymódosításokban hasznosuljanak a GVH javaslatait. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás hazai piacán. Ennek előzménye, hogy nagyszámú piaci panasz érkezett a hatósághoz a legmeghatározóbb nemzetközi szálláshely-közvetítő, a Booking.com magyar szállásadó partnereitől a szállásdíjak visszatartása miatt.

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a GVH nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piaci szereplők 30 napig tehetnek észrevételeket a jelentéstervezet tartalmára, illetve javaslataira.