Akár 800 ezer forint is adható SZÉP-kártyán csökkentett adóteherrel

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. április 22. 10:29

A gazdaságvédelmi akciótervben a kormány tovább erősítette a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát azzal, hogy még kedvezményesebbé tette ezen béren kívüli juttatás adózását, egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható összeget.

A 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet tartalmazza a SZÉP-kártya-szabályozás változását, amely része a kormány április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervének.

A SZÉP-kártya adóelőnye eddig is vitathatatlan volt, miután egyedül ez a juttatási forma tarthatta meg kedvezményes adózását a cafeteriaelemek közül 2019 óta. Jelenleg adóterhe 15 százalék szja és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a szociális hozzájárulási adót 2020. június 30-ig elengedi a kormány, ezzel a kártya összes adóterhe 32,5 százalékról 15 százalékra csökken ezen időpontig.

A kedvezményes adózás mellett lényegesen, csaknem a duplájára növelték a juttatás éves felső összegét. A munkáltató a versenyszférában az eddigi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer forintot adhat SZÉP-kártyán a dolgozónak, míg a közszférában az eddigi 200 ezer forint helyett maximum 400 ezer forintot.

A rendeletben megszabták azt is, hogy az egyes alszámlákra mennyi mehet kedvezményes adózással. A legnagyobb összeg, évi 400 ezer forint a szálláshely zsebre jut, a vendéglátásra 265 ezer forint, a szabadidőre pedig 135 ezer forint tölthető fel. A felhasználók jó, ha tudják, hogy a belföldi utazásokban játszott kiemelt szerepe miatt főszabályként a szálláshely- és fürdőszolgáltatásokat mindhárom alszámláról ki lehet fizetni.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke üdvözölte mind a SZÉP-kártyának biztosított adókedvezményt, mind a juttatás összegének megemelését, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezett a kormánynál. Azzal, hogy a SZÉP-kártya-alszámlák közül arányaiban a legnagyobb összeg a szálláshelyeknek jut, a kormány egyértelműen a belföldi turizmus újraindulását, a szálláshely-szolgáltatók talpra állását akarja segíteni – mutatott rá.

A versenyszférában évi 800 ezer forintra nő a SZÉP-kártyán rekreációra juttatható összeg

Fotó: 123rf

A SZÉP-kártya-fogalmazó pénzintézetek összesített adatai szerint március végén mintegy 1,8 millió használatban lévő kártyára 115 milliárd forint volt feltöltve. Ehhez adódik még hozzá pluszban a kormány által mostantól biztosított jelentős keretösszegemelés lehetősége. Ezek a pénzek előbb-utóbb a szállodákban és az éttermekben lesznek elköltve – hangsúlyozta Princzinger Péter.

Tájékoztatása szerint a SZÉP-kártyát országszerte 35 ezer helyen fogadják el, és a kártyabirtokosok a rekreációs juttatás 70 százalékát vendéglátásra, 20 százalékát szálláshely igénybevételére, 10 százalékát pedig egyéb szabadidős tevékenységekre fordítják.

A SZÉP-kártyára feltölthető juttatás felső összegének változása
(2020. április 21-től)

 

Fotó: turizmus.com

Az elnök a turizmus-vendéglátás szakma szempontjából örvendetesnek nevezte azt is, hogy a kormány nem fogadta el a Főpolgármesteri Hivatal április elején tett javaslatát, miszerint a kártyával élelmiszerekért és tartós fogyasztási cikkekért is lehessen fizetni, noha ezt a kezdeményezést a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ új ügyvezetője azóta már korrigálta. Ezzel a SZÉP-kártya megőrizheti eredeti funkcióját, a belföldi turizmus támogatását.

Az elnök ugyanakkor nyomatékosan felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy a kedvezményes adózással csak június végéig élhetnek, ezért érdemes akár az egész évre szánt összeg feltöltését előre hozni, hogy maximalizálni tudják a SZÉP-kártya nyújtotta előnyöket. Emlékeztetett arra is, hogy 2019 óta a kártyára feltöltött juttatás nem utalvány, hanem bankszámlapénz, aminek nincs lejárata, tehát korlátlan ideig felhasználható.