TOP50 – Flesch Tamás: A carpe diem lett az állandó barátunk

Forrás: turizmus.com

 2023. február 12. 15:22

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A Continental Group társtulajdonos ügyvezető igazgatója mind a kilenc számban szerepelt.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit , a befektetők után most a szállodapiaci szereplőket vesszük sorra – a szerk.

*

2022-ben mit élt meg a legnagyobb kihívásként, s mi volt a legnagyobb sikere, mire a legbüszkébb? – kérdeztük Flesch Tamást.

"2021 végén, a Covid-válság elmúltával azt hittük, fellélegezhetünk, s 2022 az építkezés éve lehet. Ezzel szemben meg kellett ismerkednünk a háború okozta válsággal, s a nyomában elszabaduló energiaárakkal. Ez a válság nemcsak súlyosabb, mint amit a vírus okozott, hanem megbecsülni sem tudjuk, mikor lehet vége. Ráadásul az energiaárak elszabadulása helyenként értelmezhetetlen összegekben nyilvánul meg.

Tudom, hogy most 2022-ről kell beszélnem, de figyelnünk kell arra is, hogy egészen biztosan vár ránk egy-két még nehezebb év. Nem véletlen, hogy elbizonytalanodtak a befektetők, a már folyamatban lévő szálloda beruházások mellett alig hallunk új projektről. Pedig egy olyan szállodaüzemeltető cégnek, mint amilyen a Continental is, létszükséglet lenne a növekedés. Pillanatnyilag csak álom, hogy a legnagyobb gondunk az legyen, sikerül-e fenntartható céget fejlesztenünk.

De nem vagyunk elégedetlenek, sőt. Büszkék vagyunk arra, hogy biztos lábakon állunk. Kevésbé vagyunk profitábilisak, mint a válság, pontosabban válságok előtti években, de stabilan működünk.
Egyetlen vendéglátóhelyet kellett csak bezárnunk, s ez 10 dolgozó elvesztését okozta, de cégszinten tartani tudjuk mintegy 500 munkavállalónkat.

Flesch Tamás, a Continental Group társtulajdonos ügyvezető igazgatója, az MSZÉSZ elnöke

Fotó: Dombóvári Judit

Két esztergomi házunkon kívül csak Budapesten üzemeltetünk szállodákat, szám szerint kilencet, s jövőre nyitjuk első ötcsillagos szállodánkat Balatonfüreden.

Nekünk meghatározó a főváros turisztikai keresletének alakulása. Ez utóbbi gyakorlatilag a külföldiek érdeklődését jelenti, hiszen Budapesten a belföldi turisták, elenyésző kivételtől eltekintve, nem maradnak éjszakára. De a külföldiek itt vannak, visszatértek, akkor is, ha még mindig 15-20 százalékkal kevesebben, mint a csúcsévnek számító 2019-ben.

Sokan mondják, hogy a forint gyengülése hozta a sok vendéget. Én ezt nem hiszem, akkor sem, ha nyilván örülnek annak, hogy sokat ér nálunk a pénzük. De senki nem választ úti célt csak eszerint. Legyünk nyugodtak, Budapest erős, vonzó desztináció.
Visszakanyarodva a szállodaüzemeltetés nehézségeire, s kitekintve a Continental kulisszái mögül, nagyon nehéz helyzetben van a magyarországi szállodák döntő része. Vagy azért, mert kiszolgáltatott a gyengülő belföldi keresletnek, vagy azért, mert régebbi építésű, sok esetben nagy kapacitású ház, nem beszélve arról, ha wellnessrészleget is üzemeltet. Nem véletlen, hogy 2022-ben jó néhány szálloda tulajdonosa, illetve üzemeltetője döntött úgy, hogy átmenetileg, leginkább az energiaigényes fűtési szezon végéig bezárja a házat.
Ebben a helyzetben, az MSZÉSZ ügyvezető elnökségének, illetve választmányának tagjaként büszke vagyok arra, amit a VIMOSZ-szal karöltve elértünk.  A kormányzat képviselői meghallgatták észrevételeinket, s ennek nyomán született az az öt pontból álló turisztikai akcióterv, amelyet novemberben jelentettek be, s mentőövet jelenthet a hazai szállodák és éttermek jelentős hányadának."

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)