Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány a szakma támogatására

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. november 16. 15:53

Az energiaárak növekedése a turizmust is nehéz helyzetbe hozta, az ágazat a kormányhoz fordult, amely az iparág megsegítésére akciótervet fogadott el – jelentette be Gulyás Gergely a mai rendkívüli Kormányinfón.

Az alábbi intézkedéseket jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter:

  • A turisztikai vállalkozások számára azonnal érezhető lépés, hogy elengedik a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást 2022. október 1. és 2023. március 31. között, az eddig befizetett összeget vissza lehet igényelni. Aki eddig még nem fizette be, annak már nem is kell.
  • Változnak a Széchenyi Pihenőkártya szabályai, eltörlik a zsebeket, így a kártyán lévő összeget ugyanazokra a célokra, de belső korlátozás nélkül lehet felhasználni.
  • A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának megkezdését az NTAK-ba fél évvel, 2023. július elsejéig eltolják.
  • Egy évvel, 2023. december 31-ig meghosszabbítják a magán és egyéb szálláshelyek kötelező regisztrációjának határidejét a szálláshely-minősítési rendszerben.
  • A koronavírus alatt bevált, 24 havi munkaidőkeret-szabályozást újra bevezetik ebben az ágazatban.

 

Ahhoz, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek nyitvatartása biztosított legyen, támogatásra van szükség – mondta Gulyás Gergely

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely az intézkedéscsomag bejelentését azzal vezette fel, hogy nagyon fontos bevételi forrása Magyarországnak a turisztikai iparágból származó bevétel, az ágazat a Covid nehéz évei után, még az energiaválsággal terhelten is jó évet fog zárni, de ahhoz, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek nyitvatartása biztosított legyen, támogatásra van szükség – hangsúlyozta.

Az év első 10 hónapjában 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon, ez 34 százalékkal magasabb a 2021-es értéknél és a rekordévnek számító 2019 azonos időszakától is már csak 8 százalékkal marad el. A vendéglátás árbevétele 2019 első tíz hónapjához képest 42 százalékkal, míg a tavalyi év azonos időszakához képest 45 százalékkal emelkedett – sorolta.

Az energiaárak növekedésével azonban a turisztikai ágazat is rendkívül nehéz helyzetbe került, ezért több szakmai érdekképviselet a kormányhoz fordult segítségért. A kormány által most elfogadott akcióterv és támogatás azt szolgálja, hogy a turizmus jó számai ne csökkenjenek, vidéken és a fővárosban nyitva tudjanak tartani a szállodák és vendéglátóhelyek – mondta Gulyás Gergely.