Veteményeskert és jógaterasz is lesz a Botaniq Turai Kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2022. január 31. 17:06

Magaságyás, mintagazdaság, termelői piac – a következő években számos fenntartható fejlesztést tervez megvalósítani a Botaniq Turai Kastély a farm to table koncepció jegyében. Tavasszal új fitneszegység is nyílik, a későbbiekben a szálláskapacitás bővítésére is sor kerülhet.

A Botaniq Turai Kastély 30 hónapon keresztül tartó teljes körű felújítását és a 2020 nyarán történt megnyitását követően újabb értékteremtő, fenntartható, a helyi turizmust élénkítését és a munkahelyteremtést szolgáló fejlesztések megvalósítását tervezik a kastély területén, illetve közvetlen környezetében - tájékoztatta lapunkat a szálloda tulajdonosa.

„A hosszú távú stratégiai koncepció mentén folytatódó beruházások célja, hogy a kastély történelmi hagyományaira építve lépéseket tegyünk egy zöldebb és fenntarthatóbb működés felé, és hogy felhelyezzük Turát, illetve a Botaniqot a turizmus és a gasztronómia nemzetközi térképére" – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.

30 hónapig tartott a kastély felújítása

Fotó: [forrás]

Számos beruházás közvetlenül kapcsolódik a fenntarthatósághoz: már az idén tavasszal létrejön a kastély parkjában egy elkülönített veteményeskert, amelyben magaságyásokban termelnek majd friss zöldségeket, fűszernövényeket a farm to table koncepció jegyében, kiszolgálva a kastélyban található Clarisse éttermet friss alapanyagokkal. Jövőre pedig az elképzelések szerint akár egy önálló mintagazdaság is létrejöhet a kastélyhoz kapcsolódóan.

Füstölt pisztráng Mészáros Ádám séf prezentálásában. A kastély Clarisse éttermében fokozatosan egyre több saját termelésű alapanyagot terveznek felhasználni

Fotó: Pinewood

A kastéllyal szemben található magtár tervezett felújítása is fontos lépés a kastély számára a fenntarthatóság és az önellátás felé: itt lehet majd tárolni a veteményeskertben és mintagazdaságban termelt és feldolgozott terményeket, de felmerült egy kis pékműhely nyitásának gondolata is, az épület másik felében pedig egy termelői piac létrehozása és üzemeltetése is az elképzelések között szerepel, ahol a környékbeli gazdák értékesíthetnék a termékeiket.

A kastély szállóvendégeinek kényelmét és kikapcsolódási lehetőségeinek növelését szolgálja az új fitneszegység, amely idén tavasszal nyílik meg. Itt többek között jógaterasz, illetve edzőtermi multifunkciós gépek és cardio berendezések várják majd a vendégeket, szélesítve az eddig elérhető wellness kínálatot. A stratégiai fejlesztési tervek másik fontos eleme a BOTANIQ Turai Kastély szálláshely-kapacitásának növelése, amelyet a kastély egyéb funkciói – étterem, wellness, rendezvényhelyszínek, kastélykert – hatékonyan tudnak támogatni.

A szálloda megnyitójára megszépült a kastélypark is

Fotó: Szabó Tamás

A műemlékvédelmi szempontok, illetve a kastélypark zöldfelületeinek megóvása és harmóniájának megteremtése érdekében a Botaniq Turai Kastély üzemeltetője megvásárolta a kastély közvetlen szomszédságában található telket, amely anno a történeti kastélykert szerves részét képezte.

A szóban forgó terület rehabilitációja a korabeli tervek nyomán zajlik majd, ahogyan az a Botaniq Turai Kastély jelenlegi, szakmai nívódíjjal kitüntetett parkjánál is történt. A fejlesztés így a szükséges kapacitásbővítés mellett egyben egy újabb lépés a kastélykert eredeti állapotának a visszaállításának irányába.