Virtuális képzőközpontban tanulnak a balatoni szakács- és cukrászjelöltek

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 30. 17:08

280 millió forintból Balatoni Kulináris Műhelyt alakít ki a leendő szakácsok, vendéglői felszolgálók, cukrászok korszerű képzése érdekében a Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) Krúdy Gyula Gimnáziuma és az SSZC ernyője alá tartozó marcali Hikman Béla Szakképző Iskola.

Kivetítős séfpult, nyolc kamerából álló multimédiás rendszer, modern konyhatechnikai eszközpark áll a két középfokú intézmény gyakorlati képzést vezető oktatóinak rendelkezésére, így egy időben a kívülállók is elleshetik a szakács-, cukrász-, vendéglői pultos- és  pincérképzés fortélyait.

Nonprofit kft.-t hozott létre a siófoki tanintézmény négy élvonalbeli balatoni vendéglátóhellyel – Kistücsök vendéglő, Balatonszemes; Port étterem, Balatonmáriafürdő; Mala Garden Design Hotel, Siófok; Bella Italia Restaurant, Siófok –, így minden technikai és személyi feltétel adott lesz ahhoz, hogy a jórészt balatoni éttermekbe, cukrászdákba kerülő fiatal szakemberek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi iskolákban végzettekkel is felvegyék majd a versenyt, jelezte a hét elején a balatonszemesi Kistücsök vendéglőben tartott tájékoztatón Szamosi Lóránt, az SSZC kancellárja.

"Minőségi vendéglátásra van szükség a Balatonnál, ehhez minőségi szakképzésre van szükség. Elengedhetetlen, hogy a színvonalas vendéglátás mellett a munkaerő-utánpótlásra is figyelmet fordítsunk.

Olyan szakemberekre van szükség, akik ha kikerülnek az iskolából, beállnak azok sorába, akik mozgatórugói a minőségi magyar konyhaművészetnek" – fogalmazott a sajtótájékoztatón Csapody Balázs, a szemesi Kistücsök vendéglő tulajdonosa, a Magyar Gasztronómiai Akadémia elnöke.

"A korszerű szakképzési körülmények között tanuló fiataloktól elvárjuk, hogy a vendéglátás bármely területén hadra foghatók legyenek, rendelkezzenek lendületet adó jövőképpel, válasszanak előrevivő életpályamodellt" – mondta a turizmus.com-nak Csapody Balázs.

A Siófoki Szakképzési Centrum felszolgáló-tanulói az idei Balatoni Médiahajón

Fotó: Sonline.hu/Németh András

"Biztos vagyok benne, hogy ennek az egyedülálló képzési modellnek a hozadékát a balatoni éttermekben megforduló turisták is érzékelni fogják" – tette hozzá a szakember.

A fiatalok gyakorlati képzésében ugyancsak részt vállaló Deme Dávid, a siófoki Bella Itália étterem főpincére pedig annak a reményének adott hangot, hogy a kulináris műhely sokoldalú lehetőségeit kihasználó fiatalok a szakképzés befejeztével nem külföldön, hanem itthon fognak karriert építeni.

Miközben a siófoki és a marcali középiskola vezetőit és partnereiket a jövő vendéglátósainak képzése foglalkoztatja, a Balatonnál folytatódnak a gasztroturisztikai programok. Mint megírtuk, a Balatoni Kör ősszel is folytatja a Kóstold körbe! elnevezésű programját, a Dél-balatoni Borút Egyesület október 9-én harmadjára rendezi meg Balatonlelle ikonikus Kishegyén a Murci Fesztivált, december 4-én pedig adventi gasztropiknikre várják az ínyenceket.