Visszajár-e a szállásdíj, ha a vendégnek nincs védettségi igazolványa?

Forrás: turizmus.com

 2021. május 10. 14:42

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és kiskorú hozzátartozóik május 1-jétől újra látogathatják a szálláshelyeket. De mi történik a korábban megrendelt és esedékessé vált foglalásokkal, ha a vendég nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal? Jogi szakértőnket kérdeztük.

Rendelet írja elő a szálláshelyek számára, hogy kötelesek ellenőrizni vendégeik védettségi igazolványának meglétét. Amennyiben a vendég ezt megtagadja,  a szolgáltatónak fel kell szólítania távozásra – tisztázta a szállodai tartózkodás május 1-jén életbe lépett új szabályait a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége korábban.

Milyen lehetőségeim vannak az olyan aktív foglalásokkal kapcsolatban, amelyek vonatkozásában a vendég előre jelzi, hogy nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy a szálláshely által elfogadható külföldi védettségi igazolvánnyal, tervezett tartózkodása pedig nem üzleti, gazdasági, oktatású célú? – ez a kérdés is szerepel a Magyar Turisztikai Ügynökség által a turisztikai szolgáltatók számára összeállított Jogértelmezés az újranyitáshoz című kiadvány gyakran ismétel kérdései között. A válaszban azt írják, a szolgáltatónak az alábbi lehetőségei vannak az ilyen foglalások esetében:

  • Felhívható a vendég figyelme, hogy az érkezés napján kell igazolnia a védettségi igazolvány meglétét, így az a tervezett tartózkodásig beszerezhető a vendég által.
  • Jövőbeli dátumra történő módosítás.
  • Dátum nélküli módosítás.
  • Foglalás lemondása.

 

Szerkesztőségünk is kapott a fenti szituációval kapcsolatosan olvasói kérdést. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező olvasónk érvelése szerint a szállodának kötelessége lenne visszatéríteni a foglalás árát, mert a foglalás időpontjában még nem létezett az a kormányrendelet, amely a tartózkodást védettségi igazolványhoz kötötte. Számára a többi opció nem elfogadható – jelezte.

 

Vis maior-e a védettségi igazolvány hiánya?

De hogyan látja a kérdés jogi megalapozottságát a szakember? Vajon visszakövetelheti-e a fogyasztó a szállásdíj teljes összegét azzal az indokkal, hogy védettségi igazolvány hiányában nem tudja igénybe venni a szálloda szolgáltatását? – kérdeztük Salamon Andrást, jogi szakértőnket.

A védettségi igazolvány hiánya nem minősül sem vis maiornak, sem a teljesítés ellehetetlenülésének (Ptk. 6:180. §) – szögezte le válaszában Salamon András.

"A vis maior rövid definíciója: előre nem látható és elháríthatatlan esemény. A vis maior akkor valósul meg, ha mindkét feltétel egyszerre áll fenn.

Ebben az esetben az előre nem láthatóság talán fennállhat, de ez is megkérdőjelezhető, mert amióta hatályba lépett az igazolványról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet, azóta számtalan cikk látott napvilágot arról, hogy valószínűleg különböző előnyök, jogok fognak hozzá kapcsolódni. Tehát erre számítani lehetett, azaz előre látható volt" – fejtette ki.

"Továbbá a védettségi igazolvány hiánya nem elháríthatatlan esemény, mert ma már szinte azonnal lehet oltatni. Ha nincs védettségi igazolvány, az a vendég érdekkörében felmerült olyan körülmény, amiért a felelősség a vendéget terheli és ez a felelősség nem hárítható át a szállodára" – hangsúlyozta.

A szálláshely nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze, miért nem rendelkezik a vendég védettségi igazolvánnyal – erre sem hatásköre, sem jogköre sincs

Fotó: 123rf.com

"A megrendelt szolgáltatás teljesítése azért nem lehetetlenül el, mert a szálláshely üzemel, fogad vendégeket (nem úgy, mint az őszi záráskor), jogszabály nem tiltja a vendég szállodai tartózkodását. Ha az utazónak nincs védettségi igazolványa, azt úgy kell tekinteni, hogy a saját érdekkörében felmerült ok miatt nem veszi igénybe a szálloda szolgáltatását.

Tehát jogilag nem megalapozott a szállásdíj visszakövetelése. Akkor sem, ha a vendéget ugyan beoltották, csak az igazolványt még nem kapta meg. Ezt ugyanis a szálloda nem tudja befolyásolni.

Természetesen a vendég a szálloda általános szerződési feltételeiben meghatározott lemondási szabályok szerinti kötbér megfizetése mellett lemondhatja a foglalását – indokolás, vis maior helyzetre való hivatkozás nélkül is.

A szállodai ÁSZF-ben (Általános Szerződési Feltételek) nem szükséges külön rendelkezni a védettségi igazolvány hiányáról, azonban a hotel foglalási oldalán a felesleges jogviták megelőzése érdekében célszerű feltüntetni, hogy a szállodai tartózkodás feltétele a védettségi igazolvány megléte" – javasolja jogi szakértőnk.

"A 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet 4. § egyértelműen arra kötelezi a szállodát, hogy ellenőrizze a védettségi igazolvány meglétét, és ha azt a vendég nem tudja bemutatni, akkor a bejelentkezését meg kell tagadni.A rendelet nem tartalmaz mentesítő körülményt vagy feltételt. Ez arra az esetre is igaz, ha a vendég egészségügyi okból nem kaphat vakcinát, és ezért nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. A szálloda nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze, miért nem rendelkezik a vendég igazolvánnyal – erre sem hatásköre, sem jogköre sincs.

Tehát kizárólag az utazó érdeke és felelőssége, hogy rendelkezzen védettségi igazolvánnyal és az ennek hiányáért való felelősség nem hárítható át a szálláshelyre" – összegezte jogi szakvéleményét Salamon András.

(A fenti állásfoglalás nem minősül konkrét jogi tanácsnak, arra hivatkozni egy esetleges jogvitában, hatósági, peres, vagy nem peres eljárás során nem lehet – a szerk.)