Kovács Balázs továbbra is Ausztriában folytatja

Forrás: turizmus.com

 2017. február 28. 11:29

Az osztrák piacon megszerzett kapcsolatrendszerét és tapasztalatait továbbra is Ausztriában hasznosítja Kovács Balázs korábbi külképviselet-vezető. Márciustól a Linz Tourismus bécsi képviselője, valamint stratégiai partnerségben osztrák és magyar cégekkel projekt alapon végzi munkáját.

Kovács Balázs 2008-tól mostanáig az MT Zrt, majd az MTÜ bécsi irodájának vezetőjeként képviselte a magyar turisztikai szakmát Ausztriában. Vezetése alatt a turisztikai külképviselet egyfajta kísérleti laborként működött, számos új típusú kezdeményezés és innovatív marketingakció valósulhatott meg az osztrák beutazások és a vendégforgalom növelése érdekében.

Az ausztriai turisztikai külképviselethez köthető a kapcsolatmarketing (relationship marketing) eszköztárának gyakori alkalmazása, a diaszpóra körében turizmusmozgalom indítása, az osztrák tartományi fővárosokban Auf nach Ungarn mottó alatt visszatérő jelleggel szervezett turisztikai és kulturális fesztiválok, valamint a GUT in Wien márkanéven futó sikeres B2B-találkozók, amelyek az osztrák-magyar turisztikai szakma első számú találkozóhelyévé váltak az elmúlt évek során.

Kovács Balázs

Fotó: Dombóvári Judit

Az elmúlt esztendőben minden idők legjobb eredményének számító 833 ezer osztrák vendégéjszakát jelentettek a hazai kereskedelmi szálláshelyek, így a tendencia alapján elmondható, hogy mára Ausztria lakosság számához viszonyítva fajlagosan a legnagyobb turisztikai forráspiacunk, ahonnan folyamatosan növekvő és jelentős volumenű turisztikai költés realizálható. Az utóbbi négy év alatt 70 százalékkal nőtt az osztrák turisták magyarországi költése. A top 10 küldőpiac turisztikai költését tekintetve Ausztria piaci részesedése mára 15 százalékos, jóllehet 2010-ben még csak 10 százalék körüli részt hasított a bevételi tortából. A hazánkban vendégeskedő osztrák turisták csak áfán keresztül napi 80 millió forintot (!) „fizetnek be" a magyar költségvetésbe – összegezte Kovács Balázs az elmúlt évek eredményeit.

A szakember munkatársaival és a hazai szolgáltatókkal összefogásban az elmúlt kilenc évben közel 1400 marketingakciót valósított meg. Az ausztriai képviselet munkájának elismeréseként a hazai szakmai szervezetek jelölése alapján Kovács Balázs idén másodszor szerepelhetett Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban c. kiadványban.

Az ausztriai képviselet vezetője február végén távozott az MTÜ kötelekéből, és márciustól a Linz Tourismus bécsi képviselője, valamint stratégiai partnerségben osztrák és magyar cégekkel projektalapon végzi munkáját. Kovács Balázs partnereinek ezúton is köszöni az elmúlt évek konstruktív együttműködését és a bizalmat. Elérhetősége: kb@good-deal.at.