Top 50: Czeglédi Gyula

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 25. 14:09

„Újra szülővárosom, Hajdúszoboszló és térsége turisztikai fejlesztésére fókuszálok” – mondja a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk az akkori állapotot tükrözik – a Szerk.


Májusban (2018. május – a Szerk.) leköszönt a Magyar Fürdőszövetség elnöki posztjáról. Az elmúlt fél évben mire fordította a felszabadult időt, energiát?

A főszezon minél színvonalasabb elindítására, a fejlesztési projektjeink előkészítésére és a térségi egyeztetésekre koncentráltam.

Czeglédi Gyula

Fotó: Hungarospa

Többek között Debrecen városvezetésével, marketingszervezeteivel és a repülőtér vezetőségével folytattunk tárgyalásokat, utóbbival például arról, hogy mely térségből lenne célszerű járatokat indítani a városba. Ezenkívül Hortobágy felé is kezdeményeztük a kapcsolatok erősítését.

Milyen, az elnöksége alatt elért eredményeire büszke?

A választmánnyal és a bizottságokkal közös munkával sikerült emelni a szövetség társadalmi és közéleti elfogadottságát. Szorosabbra fűztük a kapcsolatot többek között a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesülettel, a Magyar Fürdővárosok Szövetségével, egyik alapítója vagyunk a Magyar Turisztikai Szövetségnek, és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is jól alakult az együttműködésünk. Emellett a fürdőminősítő védjegy nemzeti tanúsító védjeggyé történő alakulását is sikernek ítélem meg.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos erőfeszítéseink egyelőre nem hoztak eredményt, ennek ellenére remélem, a döntéshozók hamarosan belátják, hogy a kedvezményes áfakulcs fürdőkre történő kiterjesztése a turizmus erősödését szolgálja.

Kudarcnak ítélem meg ugyanakkor, hogy elmaradt a fürdőszolgáltatások NEAK- (volt OEP-) támogatásának régóta aktuális, 20 százalékos emelése, azonban remélem, hogy hamarosan ez is bekövetkezik.

Milyen perspektíva áll a Hungarospa előtt annak köszönhetően, hogy Hajdúszoboszló 2017-ben kiemelt térség lett?

Terveink szerint a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai térség fejlesztésének részeként 2019-ben elindul két nagy, összesen hatmilliárd forint értékű projekt megvalósítása. A kiviteli tervekkel már elkészültünk. Egy új, egyedi élményövezetet alakítunk ki a csónakázótó partján, és sor kerül a fedett élményfürdő kapacitásbővítésére is. Ez a fejlesztés alapvetően meghatározza majd Hajdúszoboszló turisztikai kínálatát az elkövetkező nyolc-tíz évben. Reméljük, hogy ennek és más fejlesztéseknek köszönhetően egyre magasabb fizetőképességű és minél több időt itt töltő vendégeket vonzunk a városba.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett.

A kiadvány  borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Ha minél többen választják a turizmusban is a közösségi közlekedést.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Még 2000-ben, a csúszdapark építésekor tanácsolta a spanyol kivitelező, hogy a csónakázótó egy részének helyére építsünk egy mediterrán tengerparti medencét.

Sportol, vagy inkább nézi?

Focizom, teniszezem, kondizom, és majdnem mindent nézek is.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

 


Kapcsolódó cikkek