Top 50: Papp Gábor & H. Horváth Orsolya

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 20. 16:16

„A víz mindig utat tör magának” – összegzi az ötletes mottó Hévíz polgármesterének és a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének szakmai hitvallását.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk az akkori állapotot tükrözik – a szerk.


Mi volt a cél 2018-ra?

P. G.: 2017-ben először léptük át az 1,2 millió vendégéjszakát, szerettük volna ezt túlszárnyalni. A jelek szerint sikerült. A csaknem 8 milliárd forint összértékű fejlesztések révén ez még tovább növekedhet.

Melyek ezek a fejlesztések?

P. G.: A zárásához közeledik a főutca megújítása, mely méltó ütőerévé válik a városnak. Folyik a parkolófelületek megújítása, ezekhez zöldfelületek, sétányok, kerékpárutak is kapcsolódnak.

H. Horváth Orsolya és Papp Gábor

Fotó: turizmus.com

Felújítjuk a termelői piacot, a tó körüli sétányokat, tart a tóvédelmi program, fejlesztjük a sportinfrastruktúrát és új helyre kerül a buszpályaudvar, a helyére költözik többek között a Tourinform-iroda. Rengeteg szálláshely bővül és újul meg, illetve további 6,6 milliárd forintból válik korszerű, menetrendi járatokat indító és fogadó repülőtérré a Hévíz-Balaton Airport. Minden a turizmus szempontjainak alárendelve szépül és fejlődik, még magasabb szintre emelve a vendégélményt.

Hogyan épül rá erre a turisztikai tevékenység?

H. H. O.: 2018-ban a szakmai kapcsolatok építésére helyeztük a hangsúlyt. Kiemelt partnere lettünk a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, és egyedüli városként csatlakoztunk a Magyar Turisztikai Szövetséghez. A stabil nemzetközi vendégkör kiépítése fontos cél. Éveken át tartó tudatos marketingmunkával meg tudtuk állítani a német vendégek számának csökkenését, az orosz vendégkör megközelíti a korábbi számokat, és szépen fejlődik a cseh, lengyel, szlovák piac. Eközben örvendetes módon 40 százalék fölé emelkedett a hazai vendégek aránya is. Stratégailag évről évre a gyógyászat és az élményalapú, modern spa és wellness áll a fókuszban.

A hangsúlyt a minőségre helyezzük: megalakult a Hévízi Tradicionális Kúra” brand, illetve a befizetett ifa 50 százalékának erejéig pályázatok révén támogatjuk a magánszálláshelyek fejlesztését.

Önöknek személy szerint mit jelent Hévíz?

P. G.: Itt születtem, itt nőttem fel, itt élek a családommal, tudatos volt a közéleti szerepvállalásom is. Ezer szállal kötődöm a városhoz, de még ma is motivál, hogy látom a változást, az eredményeket és az újabb lehetőségeket.

H. H. O.: Amikor Nagykanizsáról átköltöztem, tudtam, hogy ezen a vidéken szeretnék élni és dolgozni. Ma is mindennap örömmel tölt el, és újra és újra rácsodálkozom, milyen gyönyörű és mennyi látnivalót, programlehetőséget kínáló helyen lakom. A hivatásunk mindkettőnknek valahol a hobbija is, a város és a nonprofit kft. jó együttműködésének kulcsa éppen az együtt gondolkodásnak és az azonos jövőképnek köszönhető.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

P. G.: Egy városvezetőnek minden fejlesztésnél figyelembe kell vennie ezeket a szempontokat, és hallgatni a szakemberek tanácsaira.

H. H. O.: Egy település annyira tud zöld lenni, amennyire a vendégek igénylik, elfogadják, megfizetik, szem előtt tartják nyaralásuk során ezeket az elveket. Mindenkinek személyes felelőssége is van.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

P. G.: Gondolkodj bátran, ne félj attól, hogy hibákat követsz el! Tartsd nyitva a szemed, az apró részleteket is vedd észre, és legyél mindenben mértéktartó, céljaidat kivéve.

H. H. O.: A kompromisszumtól nem azt kell várni, hogy mindenki maximálisan elégedett legyen, hanem hogy mindenki tudjon vele azonosulni, együtt élni.

Sportol, vagy inkább nézi?

P. G.: Egy nagyobb életmódváltás részeként a sport is napirenden van, de a futball és női kézilabdameccsek előtt továbbra is ott ülök majd.

H. H. O.: Én inkább csinálni szeretem a dolgokat, úgy mint kerékpár, úszás, sőt, akár az extrém sportokat is.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>