Top50 | Szepesi Richárd: A Bambarát és a Shirazt is felújítjuk idén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 12:44

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Szepesi Richárd, a Shiraz és a Bambara szállodák, a Balaport tulajdonosa; a BalaLand és a Minaro Hotel többségi tulajdonosa harmadszor szerepel a turizmus top 50-e között.

A várakozásokat felülmúlva árbevételben 15-18 százalékkal, eredményben 3-5 százalékkal a 2022-es rekordév felett teljesítettek a Szepesi Richárd nevéhez köthető vállalkozások 2023-ban.

Tavasszal két tematikus, egyedi célcsoportra fókuszáló szállodájuk lépett piacra. Szántódon megnyílt a Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regénye által inspirált, ötcsillagos Mövenpick BalaLand Resort és FamilyPark. A 109 szobás hotel a prémium Accor-márka első magyarországi szálláshelye, a 6000 négyzetméteres BalaLand családi parkot és a 112 apartmanból álló BalaLand Residence-t is magában foglaló, komplex projekt része. „Az üzemeltető Accor érdeme, hogy a közvetlen vízparti, gyerekes családokat megcélzó BalaLandben az első nyáron 40 százalékos volt a külföldi vendégek aránya. Sok izraeli, szlovák, cseh és román vendégnek örülhettünk" – értékelte a bevezető év számait a szakember.

Tokajban a 100 szobás, ötcsillagos Minaro Hotelt és a rendezvényhelyszínként funkcionáló gasztroudvarházat hivatalosan májusban adták át. A szállodát szintén az Accor a MGallery márkanév alatt üzemelteti. A felnőttek célcsoportjára építő Minaro az őszi időszakban elfogadható foglaltsággal futott, de van még benne potenciál. „A tokaji desztináció nem könnyű terület, a tervezett fejlesztések remélhetőleg növelni fogják a térség turisztikai vonzerejét" – nyilatkozta erről.

Szepesi Richárd több hazai szálloda tulajdonosa és számos turisztikai érdekeltségű cég vezetője

Fotó: Ari Lajos

 

A Shiraz 83 százalékos kihasználtság mellett 1,95 milliárd forintos, a Bambara 85 százalékos kihasználtság mellett 3,25 milliárd forintos árbevételt ért el. Szepesi Richárd büszke rá, hogy a BalaLand, a Bambara és a Shiraz magas átlagárral dolgozott, és a Minaro egyre inkább a nyomukban van.

A 203 férőhelyes, modern kikötő 2022-es átadása után gőzerővel folytatták a BalaPort szálloda-, vendéglátó- és apartmankomplexum kivitelezését. A lokáció, a luxus, a magas színvonal és komplexitás miatt ennek a balatonfüredi beruházásuknak van a legnagyobb presztízsértéke. A 22,5 milliárd forintos projekt keretében 102 szobás, felnőttekre szabott szálloda, különleges fürdőház és szaunapark, 4 tematikus étterem, 24 apartman, 188 férőhelyes mélygarázs épül. Az ötcsillagos Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort a márka első hazai, vidéki szállodájaként nyithat meg a 2025-ös szezonra. A hotelben a francia Riviéra eleganciája és az olasz dolce vita életérzése egyaránt megjelenik, az egyedi gasztronómiai kínálatot a Zsidai vendéglátó csoporttal együttműködve alakítják ki. A Spíler Itália, a Baltazár éttermek, a Zuki cukrászda, pizzéria mellett Black Rose bár üzemel majd a szálloda részeként, külső vendégek számára is elérhetően.

Jelenleg előkészítés alatt áll visegrádi projektjük, itt ázsiai hangulatú luxusvillák építését és az ikonikus kaszkádos medencerendszer életre keltését tervezik.

A legnagyobb kihívást tavaly a magas beszerzési költségek jelentették számukra, a fluktuáció azonban kevés gondot okozott.

Szepesi Richárd 2024-ben nehéz évre számít. A BalaPort feladatai mellett a felsőtárkányi Bambarában januártól a nyár kezdetéig, az egerszalóki Shirazban márciustól júniusig tart majd üzemelés mellett a felújítás. Az üzemeltetésben a jelenlegi költségszintekre rendezkedik be, bizakodóvá teszi a meglepően sok eladott ajándékutalvány és előfoglalás.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

A Szepesi Richárd tulajdonában található Mesés Shiraz egy kisebb családi hotel létrehozásának ötletéből született, a Bambara Hotel mellé Bükki Rejtélyparkot álmodtak. Az általa alapított, több jelentős vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektben érdekelt Dreamland Holding Zrt.-ben a szakember ma többségi tulajdonú szakmai befektetőként van jelen.

*

Szepesi Richárddal legutóbb a Hello Hungary oldal készített interjút, amely itt olvasható el.