Bejártuk a Balatonfüreden épülő megaszállodát, íme a belső látványtervek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 18:54

Megkezdődött a belső terek kialakítása és a külső részek építése balatonfüredi BalaPort szálloda- és apartmankomplexumban, a projekt műszaki átadása 2024 végétől várható. Mi is bejártuk a szerkezetkész épületeket a belső látványterveket bemutató sajtótájékoztatón.

Ma még csak csupasz falakat látunk, 2024 végén, 2025 elején azonban megkezdődhet a próbaüzem a Balatonfüred legszebb részén kialakított komplexumban – hangsúlyozta a fejlesztés újabb ütemét bejelentő tájékoztatón Szepesi Richárd, a Balaport projekt alapítója és tulajdonosa. A szakember szerint a most születő komplexum – amely az ország egyik legjelentősebb vidéki turisztikai beruházása – a lokációnak, az egyedi tematikának és a város komplex turisztikai kínálatának köszönheti egyediségét.A 22,5 milliárd forintos beruházás keretében 102 szobás szálloda, 4 étterem, 24 apartman, 188 férőhelyes mélygarázs épül, valamint parti promenádot is kialakítanak a kéthektáros területen. A megvalósítás az ütemterv szerint halad, megkezdődött a telken belüli közmű és úthálózatok létesítése és zajlik az épület átalakítása a nemzetközi üzemeltető elvárásainak megfelelően – hangsúlyozták az eseményen.

A balatonfüredi BalaPort megaprojekt madártávlati látványterve

Fotó: BalaPort / Mohai Balázs

A projektről korábban ebben a cikkünkben számoltunk be.

 

Szálloda, apartmanok, kikötő

A Marriott International szállodalánccal megkötött 25 éves szerződés eredményeként a tervek szerint 2025 folyamán nyílik meg Balatonfüred új szállodája, az ötcsillagos Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort, a márka első hazai, vidéki szállodájaként. Szepesi Richárd bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi üzemeltető a 120 fős munkavállalói csapat toborzásában és a későbbiekben a fizetőképes, nemzetközi vendégkör megszólításában is előnyt jelent.A tematikus szállodák létrehozása mellett elkötelezett szakember ezúttal a francia Riviéra hangulatát és az olasz „dolce vita" életérzést állítja a szálloda témájának középpontjába, ez mind a belsőépítészeti kialakításban, mind a szolgáltatásokban megjelenik. Akárcsak többi projektjük esetében, a szálloda célcsoportját is előre meghatározták: a Balaton túlpartján elhelyezkedő, szántódi, ötcsillagos Mövenpick BalaLand Resort és FamilyPark után ezúttal a felnőtt vendégekre fókuszálnak, a szálláshely a szabadidős felnőtt és üzleti utazókat szeretné kiszolgálni.  Kedvükben járva 3000 négyzetméteres wellnessrészleget alakítanak ki kültéri és beltéri medencékkel, fitneszteremmel, spa-val és különleges szaunaparkkal. A nemzetközi vendégek mellett erősen számítanak a belföldi fizetőképes vendégkörre is.A BalaPort Residence panorámás apartmanjainál szintén befejeződött a belsőépítészeti design kialakítása, zajlik a válaszfalazás és a tetőszigetelés. A hotel főépületétől keletre, illetve nyugatra eső, különálló épületekben kialakított, különböző méretű apartmanokban szállodai szolgáltatást lehet majd igénybe venni. A 24 apartmant francia stílusban berendezve és felszerelve adják át.

A közreadott látványtermek már sokat elárulnak arról, hogy milyen lesz ország egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése:

 

Fotók: Generáltervező: Fazakas Építésziroda, Belsőépítészeti koncepció: 81Font

Szintén a turisztikai komplexum része a tavaly nyáron átadott, 203 férőhelyes kikötő.A BalaPort az apartmanok és a kikötőhelyek hosszútávú bérbeadása révén a turisták mellett a befektetők számára is vonzó célpontot jelent – hangzott el a mai sajtóbejáráson.

A projekt révén közvetlenül a Zákonyi Ferenc sétányra nyíló, egész évben nyitva tartó éttermekkel, kávézókkal és üzlethelyiségekkel gazdagodik a környék. A teljes gasztronómiai kínálatot a Zsidai Csoporttal együttműködve alakítják ki, az előszerződés megkötését követően már szakmai munkálatok folynak a Spíler Trattoria, Baltazár, Black Rose The Bar és a Zuki vendéglátóhelyek megjelenéséről.A megaprojekt a Kisfaludy Program közel 6,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatása mellett 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből épül – derül ki a kiadott sajtóanyagból.

Ütemterv szerint halad a balatonfüredi BalaPort projekt kivitelezése

Fotó: BalaPort / Mohai Balázs

Erősödő konferenciaturizmus

A komplexum műszaki szempontból 2024 végére elkészül, majd 2025 első felében megkezdi valós működését – emelte ki az eseményen Bóka István, Balatonfüred polgármestere.  A város legreprezentatívabb részén megépülő egység négy évszakos üzemelésével segíti turisztikai szezon meghosszabbítását, egész éves egzisztenciát biztosít dolgozóinak. A felsőkategóriás szálláshely révén hozzájárul az 1000-2500 fős eseményeket befogadó, pár száz méteres távolságban lévő Balatonfüred Kongresszusi Központ hatékony működéséhez, jelentős bevételhez juttatja a várost, valamint magával vonz olyan fejlesztéseket is, amelyek nem kifejezetten a nyári időszakhoz köthetők – sorolta. A polgármester kiemelte, hogy a projekt keretében elkészülő a sétány és a parti rész 2024 nyarától mindenki számára, egész évben bejárható lesz. Ez különösen fontos, hiszen a város vezetése elkötelezett a parti területek felszabadításában, ezért hozták létre korábban a Brázay-parkot és ezért tették szabadon látogathatóvá a kemping területén létesített kikötőt.