10 napra rövidül a karanténkötelezettség Magyarországon

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 18. 16:25

Módosul a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra csökkenti a kormány.

Az utazási korlátozásokról szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása a ma megjelent 432/2020. (IX. 18.) Korm. rendeletből derül ki, amely a járványügyi időszak védelmi intézkedéseit módosítja. E szerint mind, a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, mind a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra csökken szeptember 21-től, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk.

A karantén alóli mentesítés szabályai nem változnak. Azonban hétfőtől hatósági áras lesz az önköltséges PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet érte. Fizetnie csak annak kell, aki saját döntése alapján csináltat tesztet, vagy külföldről hazatérve két darab negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei szeptember 4-ei tanácskozásukon állapodtak meg abban, hogy a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőkre általánosan alkalmazott 14 napos karanténkötelezettséget 10 napra célszerű csökkenteni.

Megvágják a karanténidőszakot

Fotó: 123rf.com

A német Robert Koch közegészségügyi intézet akkori számításai szerint a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki a járványvédelmi intézményrendszer, 10 napos karantén esetén pedig négyet.

Több állam már csak 10 napos karantént ír elő, derül ki az EU-tagországokban érvényes utazási korlátozásokat bemutató cikkünkből.