202 magyar várja az izraeli reptéren, hogy hazatérhessen, megszólalt a képviselőjük és egy utazási iroda

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. október 09. 09:11

Akár már a mai, vagy a holnapi folyamán hazaérkezhet Magyarországra az a 202 magyar utazó, akik a tel-avivi reptéren ragadtak az Izraelt ért terrortámadást követően. A helyszínről videóüzenetet küldött képviselőjük, és lapunknak sikerült egy érintett utazási irodával is beszélni.

"Köszönjük az imákat, de Izraelért se felejtsetek el imádkozni" – kezdte videós helyzetjelentkezését a tel-avivi reptérről annak a 87 fős magyar társaságnak a képviselője, akik az Izraelt ért rakétatámadások miatt második napja várják, hogy hazatérhessenek Magyarországra.

Bodoczki Zsanett Facebookon közétett videóüzenetéből kiderül, a magyar konzulátus őt kérte meg, hogy regisztrálja a reptéren rekedt összes magyar utast, ami meg is történt. E szerint összesen 202 magyar tartózkodik a reptéren, akikkel közösen remélhetőleg ma vagy a holnapi nap folyamán el tudják majd hagyni az országot – mondta.

A kint rekedt magyar között 1-3 éves gyermekek, családok, idősek is vannak.

Kiemelte: a repülőtér területén biztonságban vannak, a kinti magyar konzulátussal pedig kapcsolatban állnak, minden segítséget megkaptak tőlük. "Kaptunk élelmiszert, kaptunk vizet, kaptunk kávét" – fogalmazott Bodoczki Zsanett.

"Most már ott tartunk, hogy mindenki be van regisztrálva a hatóságoknál, megérkezett a konzulasszony, reméljük a legjobbakat, köszönjük az imákat, és kérjük, hogy ne hagyjátok abba!" – zárta bejelentkezését a magyar hölgy.

 

Nyíregyházi utazási iroda segítette a jegyek átfoglalását

A Turizmus.com-nak sikerült beszélnie egy érintett utazási irodával is. A nyíregyházi Sky Travelnél a cikk elején említett 87 fős társaságból 22-en foglaltak repülőjegyet, évek óta visszatérő utasaik, akik vallási céllal, a mostani többnapos zsidó ünnepre utaztak Izraelbe. Bicsérdy Rita irodavezető elmondta, szombaton az esti géppel kellett volna utasaiknak hazatérni, ami a Wizz Air járattörlése miatt meghiúsult. Ezt követően nemcsak a saját utasaiknak segített átfoglalni a jegyeket a következő napokra, hanem más egyéni utazóknak is, köztük olyanoknak, akik máshol vásárolták a repülőjegyet, de nem tudták elérni az értékesítő irodát.Bicsérdy Rita a hírek hallatán azonnal felvette a kapcsolatot a konzuli szolgálattal, ahol megadta az utasai telefonszámát. Nehézséget jelentett ugyanakkor, hogy addigra sokaknak lemerült a mobiltelefonja, ezért a konzulátus nem tudta elérni őket. Szavai szerint ez is hátráltatta a tel-avivi reptéren ragadt magyarok regisztrációját, továbbá a megadott konzulátusi oldal ügyfélkapus regisztrációt kér, ami a szakember szerint nem igazán életszerű, ha valaki bajban van, és bármikor megszakadhat az internetes elérés. Ezért is örül, hogy Bodoczki Zsanett segítségével végül sikerült mindenkit regisztrálni a konzuli védelemre; jómaga továbbra is forródróton tartja a kapcsolatot az utasaival, amíg megnyugtatóan haza nem térnek – mondta lapunknak.

A magyar hatóságok nem tudnak magyar áldozatról, sérültről Izraelben, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy egyelőre ne utazzon a közel-keleti országba.