25 év működés után bezárt a Robinson Tours (frissítve)

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 09. 10:38

Weboldalán arról tájékoztatta utasait és partnereit a 25 éve működő, elsősorban Bulgária-specialistaként és beutaztatóként működő Robinson Tours, hogy befejezi működését.

Az egyik cégtulajdonos, Jakócs Áron által aláírt levélből kiderül, hogy alapítása óta több százezer utast szolgált ki a 80 alkalmazottat foglalkoztató iroda.

Idézet a levélből: „1995 óta sok mindenen mentünk keresztül: voltak világválságok, terrorcselekmények a világban, természeti csapások a világ különböző tájain, amelyeket gazdaságilag sikeresen vészeltünk át és a helyzetnek megfelelően változtattunk terveinken, alakítottuk át ajánlatainkat. Mindig sikeresen vettük az akadályokat. Amikor terveztünk, akkor mindig visszafogottan, konzervatívan tettük azt. Ha bővültünk, akkor azt óvatosan és körültekintően tettük, ha csökkenteni kellett, akkor nem csináltunk belőle presztízskérdést.

EXKLUZÍV: Jakócs Áron nyilatkozott lapunknak

Köszönöm minden kollégának a sok éves korrekt munkát, az utasoknak a bizalmat! Továbbra is úgy gondolom, hogy az utazási irodai szakma által képviselt tudás, szakmai tapasztalat ad annyi pluszt, ami miatt érdemes utazási irodához fordulni a továbbiakban is és az internet adta lehetőségeket ők is kihasználják.
Egy profi idegenvezetés élményét, tudástartalmát soha nem tudja helyettesíteni egy honlapinfó, robot vagy audioguide. Egy profi utazási tanácsadó tudását nehéz összeollózni a neten és mindig több segítséget fog nyújtanj mint egy online szállásfoglalási felület telefonos ügyfélszolgálatosa. A mostani helyzet egy külső tényező hatása, amely amúgy a nem utazási iroda által szervezett utakat jobban érinti.
Ez egy apropó lehet arra is, hogy például végre EU-s szinten ne csak az utazási irodáknak legyen kötelező vagyoni biztosítéka, hanem a légitársaságok is feleljenek az utasaik előtt felszámolás esetén! – nyilatkozta a Robinson Tours társtulajdonosa a turizmus.com-nak.

Mi áll a döntés mögött? 2019 decembere óta egy olyan helyzet állt elő, amely a Covid-19 vírusra hivatkozva idáig még nem tapasztalt utazási és egyéb korlátozásokat hozott. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi életünk is korlátok közé szorult. Beláthatatlan időre leállt a beutaztatás és a kiutaztatás is. (...)


A cég főbb desztinációi

Fotó: Facebook / Robinson Tours

Senki nem tudja megbecsülni, hogy világszinten a szabad, korlátozások nélküli élet mikor áll helyre. Az azonban biztos, hogy legalább hónapokban mérhető ez az idő. A Robinson Tours mindig is konzervatívan, megfontoltan állította össze az üzleti tervét, de egy ilyen több hónapos rendkívüli, teljes leállást nem megszokott dolog betervezni egy költségvetésbe.Az utasok az út lemondása esetén 14 napon belül vissza kell, hogy kapják a szerződésük szerint őket megillető összeget. Ezt idáig minden esetben betartottuk, és rögtön teljesítettük a visszafizetéseket. Így volt ez 2020 januárjában is, amikor több száz utas előlegét kellett visszafizetnünk a hainani járataink március-szeptember közötti járattörlései miatt.

Beutaztatási részlegünk pár nap alatt több száz utasunk hazautazását segítette, többletköltségeket is bevállalva, márciusban Magyarország határainak lezárásakor. Azonban a mostani, nagy mennyiségű lemondott utak száma mellett, az új utak foglalásának elmaradása példátlan esemény. (...)

Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni. Ezzel a döntéssel lehetőséget adunk utasainknak, hogy visszakapják befizetett előlegeiket.

(...) Ha valaki külföldi útját tervezi, éppen a fent leírtak miatt azt ajánlom, hogy utazási irodát válasszanak! Hiszen az utazási irodák kötelezettségei és vagyoni biztosítása, anyagi garancia arra, hogy az utas ne maradjon egyedül egy csődbe ment légitársasággal vagy szállodával szemben. Az utazási iroda helyben van, jobban számon kérhető és biztosan segít utasainak, ha baj van" – írta Jakócs Áron a honlapjukon.

Az iroda a Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepénél rendelkezik 380 millió forintos vagyoni biztosítékkal. A tájékoztatás szerint a biztosítási tétel teljes mértékben fedezi az utasoknak még vissza nem fizetett utazási csomagok értékeit, tehát az ügyintézés során mindenki teljes mértében visszakapja az útra befizetett díját, vagy a lemondott utazási csomagok esetén a visszatérítésre váró összegeket. A Robinson Tours szervezésében jelenleg egyetlen utas sem tartózkodik külföldön.

A visszatérítéssel kapcsolatos kérdésekkel és igénnyel, valamint a szükséges dokumentumokkal a Colonnade Biztosítóhoz lehet fordulni:

Colonnade Insurance S.A. magyarországi fióktelepe
Tel.: 06-1 460-1400 (munkanapokon és munkaidőben), email: biztositek@colonnade.hu
A Robinson Tours kötvényszáma: 990 0000053

– olvasható a levélben, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

A Robinson Tours az első hazai tour-operátor, amely a koronavírus-járvány hatására bedobta törölközőt, a görög hátterű, Szlovákiában bejegyzett, de nálunk is működő Aeolus azonban már március 23-án fizetésképtelenséget jelentett.