A Covid előtti utasforgalom 75 százalékán a budapesti repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2023. február 03. 16:26

A Budapest Airport 2022-ben visszaépítette a Covid előtti utasforgalom 75 százalékát, teljesen új célállomásokat adott hozzá a menetrendhez, miközben a légiáru mennyisége soha nem látott rekordokat döntött – a repülőtér üzemeltetője értékelte a tavaly évét.

Rendkívül nagy kihívást jelentő, ám mégis nagyon sikeres évet zárt 2022-ben a Budapest Airport – emelték ki a lapunkhoz eljuttatott közleményben, amelyben számokkal összegezték a budapesti repülőtér tavalyi teljesítményét.

 

Utasforgalom és úti célok

2022-ben 12 205 070 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 216 százalékkal több, mint a pandémia első (2020), és 164 százalékkal több, mint a második évében (2021). Az utasforgalom így az év végére a 2019-es rekordév 75 százalékát érte el. Az esztendő legforgalmasabb hónapja az augusztus volt, 1 299 814 utassal.Budapestről összesen 140 célállomásra lehetett repülni 2022-ben, ami gyakorlatilag megegyezik a 2019-ben elérhető desztinációk számával. A hosszú távú járatok közül az észak-amerikai célállomásokat kivéve minden desztináció visszaépült a járvány alatt is meglévők mellé, így 2022 végétől újra lehet utazni közvetlen járattal Kínába is. A menetrendben tavaly 11 új úti cél jelent meg, és 4 új légitársaság gazdagította a budapesti repülőtér kínálatát. A legnépszerűbb úti célok London, Tel-Aviv és Párizs voltak.

A budapesti repülőtér menetrendjében tavaly 11 új úti cél jelent meg

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Rekordot döntött a légiáru-szállítás

A légiáru mennyisége minden eddigi rekordot megdöntve év végére elérte a 194 ezer tonnát. A tavalyi évhez képest ez 5,8 százalékos, 2019-hez viszonyítva pedig 44 százalékos növekedést jelent, amely – mint a közleményben fogalmaznak – kivételesnek számít más európai repülőterek cargo mennyiségével összehasonlítva, hiszen a globális gazdasági lassulás a légiáru-szállításban is visszaesést okozott, a Budapest Airport légiáru-elosztó központ szerepe viszont a kelet-közép-európai régióban tovább erősödött. Ráadásul a rekord árumennyiséget kevesebb gépmozgással sikerült elérni, 2021-hez képest 11,5 százalékkal csökkent a cargo járatok száma.

 

90 milliárdnál tartanak a fejlesztések

A Budapest Airport által az elmúlt négy évben végzett fejlesztések értéke 2022 év végére elérte a 90 milliárd forintot, 2023 tavaszára pedig ez a szám a 100 milliárdot is meghaladja majd – tudatták.

Tavaly megnyílt a Kálvin téri Universal Airport Hub, bővült az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer, kilátó- és dohányzóterasz nyílt a 2B Terminál tranzitterületén, korszerűsítették a repülőtéren található felvonókat és 100 új poggyászkocsit bocsátottak az utasok rendelkezésére. A repülőtéren már 5 baba-mama szoba és 12 babakocsi is elérhető az utasok számára.

Számos infrastrukturális fejlesztés zajlott le a színfalak mögött; 7 repülőgép-állóhelyen, több mint 4000 négyzetméteren megújult a teherbíró betonburkolat, megújult a II. futópálya keleti oldalának vízelvezetési rendszere és határidőre lezárult a B4 és B5 gurulóutak korszerűsítése is.

A növekvő igényekre tekintette bővül a BUD Cargo City; a Budapest Airport további 6500 m²-en létesít raktárakat, 1500 m²-en irodákat, valamint élő állatok fogadására alkalmas munkaterületet és egyéb kiszolgáló helyiségeket, és két új repülőgép-állóhellyel is kiegészül a komplexum. A bővítésnek köszönhetően a repülőtér éves cargo kapacitása 250 ezer tonnáról 300 ezer tonnára nő.Egész évben zajlott az 1. Terminál újranyitásának és az új 3. Terminál építésének, valamint a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kialakításának előkészítése. Közben a Budapest Airport megkezdte a 2. Terminál előtti parkoló ideiglenes visszaépítését, ahol a tervek szerint már júniustól az autóknak további 586, a turistabuszoknak pedig 8 férőhely áll majd rendelkezésére.