A légitársasági extraprofitadó visszavonását sürgeti a Ryanair

Forrás: turizmus.com

 2022. június 08. 12:57

A Ryanair szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el a légitársaság által "elhibázott lépésnek" nevezett, a költségvetési hiány növekedésének megfékezésére tett erőfeszítések részeként bevezetett extraprofitadót.

Az Orbán-kormány május végén 800 milliárd forint (2,19 milliárd dollár) értékben jelentett be új, a bankok, energiaipari cégek és más nagyvállalatok által szerzett "extraprofitra" kivetett új adót, ami megrázta a budapesti értékpapírokat és a befektetőket is – írja a Ryanair közleményét és annak előzményeit cikkében ismertető Reuters.

Az intézkedésekre azért van szükség, hogy fenntartható legyen a rezsicsökkentés, az energia alacsony ára, a benzin hatósági árának megtartása, valamint az adókedvezmények és más intézkedések úgy, hogy közben nem növekedik tovább a költségvetési hiány.

A légiközlekedési ágazatra kivetett, a Magyarországról július elseje után induló utasokra érvényes új adónem Európán belül 3900, Európán kívül pedig 9750 forintot jelent idén és 2023-ban.

"Ez az indokolatlan adó, amelyet az elmúlt két évben nagy veszteségeket elszenvedett légiközlekedési ágazatra terhelnek, káros lesz a magyar turizmusra és a gazdaságra nézve, hiszen ezek nagyban függenek a légi fuvarozóktól az összeköttetések és a munkahelyek biztosításának szempontjából is" – áll a Ryanair közleményében.

ryanair_123rf

A Ryanair közleményében belengette, hogy a magyarországi extraprofitadó miatt más országba vinné a kapacitásait

Fotó: funlovingvolvo/123rf.com

"A rosszul időzített és meggondolatlan 'extraprofit' adó, amely a veszteséges légiközlekedési iparágat megmagyarázhatatlan módon a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonló kategóriába sorolja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá teszi Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára" – írták.

A Ryanair az új adóra reagálva közölte, hogy kénytelen lesz a növekedési kapacitását olyan országokba áthelyezni, amelyek a légi közlekedés helyreállításán dolgoznak.

Ennek némileg ellentmond, hogy az ír fapados tegnap ismertetett 2022/2023-as téli menetrendjében bővülő kapacitásról ír a magyar piac vonatkozásában, igaz, a Budapestről elérhető 53 útvonal között csak egy új úti célt jelentett be.

A rivális légitársaság, a Wizz Air a különadó kapcsán korábban azt nyilatkozta: hosszú időbe beletelik még, mire a légiközlekedési ágazat visszatér a Covid-19-járvány előtti bevételi és jövedelmezőségi szintre. A légitársaság képviselője azt mondta, hogy az új adónem bevezetése akadályozná a turisztikai ágazat fellendülését.