A Ryanair az utasokra hárítja át a 3900 forintos extraprofitadót

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 20:40

A Ryanair légiforgalmi adó néven az utasoktól szedi be a kormány által bevezetett extraprofitadót, amelyet a különadó kivetése előtt megvásárolt, július 1-je utánra szóló foglalások után is be kell fizetni. A 3900 forintos plusz költségről az utasok csütörtök délután e-mailben kaptak tájékoztatást.

Az e-mailben kiküldött tájékoztatás szerint "Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

A tájékoztatásban közlik, hogy az új adó mértéke utasonként 3900 forint (kb. 10 euró), amivel – az általános szerződési feltételek vonatkozó pontjára hivatkozva – megterhelik a jegyvásárlásnál használt bankkártyát.A levélben egyúttal felajánlják az utasoknak, hogy akik nem kívánják elfogadni az adót, azok lemondhatják a foglalásukat, ebben az esetben 7 munkanapon belül teljes visszatérítést kapnak arra a számlára, amelyről az eredeti foglalás történt. A foglalást legkésőbb 2022. június 16-ig lehet lemondani.

A levelet zárt szakmai csoportban is megosztották utazási irodások, ezenkívül az egyik legnagyobb utazási közösségi csoportba is feltöltötték az utasok a képernyőfelvételeket, felháborodásuknak adva hangot.

Az ír fapados nem sokáig várt az az extraprofitadó áthárításával

Fotó: ryanair.com

Amint arról beszámoltunk, az ír fapados légitársaság szerdán közleményben szólította fel a magyar kormányt, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett extraprofitadót, melyet "elhibázott lépésnek" neveztek, szerintük a "rosszul időzített és meggondolatlan" adó nagy károkat okozna a magyar turizmusnak, a légi közlekedésnek és ezzel a munkaerőpiacnak is. Belengették azt is, hogy a Ryanair növekvő kapacitásait más piacokra helyezhetik át, ahol támogatják a légi közlekedés helyreállítását.A különadót a légitársaságokon kívül a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak és gyógyszerkereskedőknek kell megfizetni idén és 2023-ban.

A Magyar Közlönyben pünkösdkor jelent meg a kormányrendelet az extraporfitadóról. Eszerint a legtöbb európai ország esetében a Magyarországról induló utasok után 3900 forintot, míg az Európán kívüli úti célok esetén 9750 forint különadót kötelesek befizetni a légitársaságok. A  rendelet szerint a hozzájárulás megfizetésére a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet köteles az általa kiszolgált légi jármű belföldről induló utasai után, a tranzitutasokat kivéve.

A kormány az exraprofitadó bejelentésekor azt is hangsúlyozta, folyamatosan figyelni fogja, hogy az érintett cégek áthárítják-e ezt a terhet a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.