Fellebbezett a Ryanair az extraprofitadó áthárítása miatt kiszabott bírság ellen

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 24. 13:43

A Ryanair augusztus 24-én megerősítette, hogy fellebbezett a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által rá augusztus 8-án kiszabott 300 milliós bírság ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tetemes bírságot azért kapta az ír légitársaság, mert "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat," mikor áthárította a magyar kormány által kiszabott extraprofitadót az utasokra. A Ryanair álláspontja szerint – amit mai közleményében is hangsúlyoz – a magyar kormány megkísérelte jogellenesen korlátozni a légitársaságok azon jogát, hogy az adót áthárítsák az utasokra.A fapados a fellebbezést megerősítő közleményében sérelmezi azt is, hogy a megbírságolás tényét először Varga Judit igazságügyi miniszter közölte a Facebookon, még mielőtt arról a légitársaság bármilyen értesítést kapott volna – ami szerintük azt jelzi, hogy ez egy "politikailag motivált bírság" volt.

ryanair_123rf

A Ryanair fellebbezett és csökkentette budapesti útvonalait a téli menetrendben

Fotó: funlovingvolvo/123rf.com

A légitársaság közlése szerint az uniós jog – amely Magyarországot is kötelezi – lehetővé teszi az uniós légitársaságok számára, hogy a nemzeti kormányok beavatkozása nélkül, szabadon állapítsák meg a viteldíjakat és hárítsák át az adókat a fogyasztókra. A Ryanair ezért fellebbezett a magyar kormány által szerintük indokolatlanul kiszabott bírság ellen, és bízik abban, hogy az uniós bíróságok helyt adnak a légitársaság azon döntésének, hogy ezt a visszamenőleges adót áthárítsa az utasokra – írták.

Korábban ismertettük a Fővárosi Kormányhivatal indoklását, hogy mi alapján marasztalták el és bírságolták meg az ír légitársaságot. E szerint a Ryanair az általános szerződési feltételeiben foglaltakra hivatkozva azért sem háríthatja át az utasaira az extraprofitadót, mert a különadókról szóló jogszabály szerint azt nem is a légitársaságoknak, hanem a földi kiszolgálóknak kell befizetniük az államnak. A Ryanair a bírság kivetését követően egyébként beváltotta korábbi fenyegetőzését és bejelentette, hogy a téli menetrendben budapesti bázisán 8 útvonalát megszünteti, további 7 útvonalon pedig az eredetileg tervezetthez képest járatszámot ritkít, válaszul a magyar kormány által bevezetett extraprofitadóra.