300 milliós bírságot kapott a Ryanair az extraprofitadó áthárítása miatt (frissítve)

Forrás: MTI/Turizmus.com

 2022. augusztus 08. 11:00 / Utoljára frissítve: 2022. augusztus 08. 12:20

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook-oldalán. A légitársaság fellebbez.

A tárcavezető felidézte, hogy június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság hétfőn jogsértést állapított meg, a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege 300 millió forint – írja Facebook bejegyzésében a miniszter.

Hangsúlyozta: A kormány az extraprofit-különadó áthárítása esetén mindig fogyasztóvédelmi vizsgálatot fog indítani és az adó megkerülését vagy áthárítását bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is.A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extraprofitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből – tette hozzá Varga Judit.

A Ryanair az extraprofitadó áthárítása miatt 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságot kapott

Fotó: 123rf.com

A Turizmus.com is folyamatosan beszámolt az ügyről. A Ryanair korábbi, az extraprofitadó kivetése miatt Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert meglehetősen nyers stílusban számonkérő levele itt, az arra adott miniszteri válasz itt olvasható. Ezután a Magyar Nemzetben megjelent egy cikk, miszerint a Ryanair-utasok nagy része törölte júliusi repülőútját az áthárított extraprofitadó miatt, ezt azonban az ír légitársaság közleményben és honlapján is cáfolta. A kormány a nyílt üzengetés közben soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a céggel szemben, ennek az eredménye a 300 millió forintos bírság.

A légitársaságok hozzájárulása címen kivetett extraprofitadót július 1-jétől minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni, mértéke az EU-n belül és bizonyos európai úti célok esetében 3900 forint, azon kívül 9750 forint.

*

Frissítés:

A Ryanair fellebbez

Nem sokkal Varga Judit Facebook-posztja után a Ryanair közleményben jelentette be, hogy fellebbez a "megalapozatlan" magyarországi bírság ellen.

A légitársaság szerint ilyen bírságról még nem is érkezett értesítés hozzájuk. Hozzátették, hogy "amint azt a magyar kormány is jól tudja, az 1008/2008/EK uniós rendelet minden uniós légitársaság számára lehetővé teszi, hogy a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hivatalok beavatkozása nélkül szabadon állapítsa meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait."

A légitársaság szerint ez az uniós jogszabály megtiltja a magyar kormánynak, hogy visszamenőleges hatályú utazási adókat vezessen be, miközben megpróbálja "jogellenesen korlátozni" a légitársaságok azon jogát, hogy az "indokolatlan adókat" az utasokra hárítsák. A Ryanair ezért, amennyiben szükséges, az ügyben az uniós bíróságok előtt is fellebbezni fog – írták a közleményben.