Soron kívüli vizsgálat a kormány válasza a Ryanairnek

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 21. 15:17

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) kedden.

Az IM közleménye szerint különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatot.

A kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük - írták.

A tárca közölte, a Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban.

ryanair_123rf

A kormány „elfogadhatatlannak tartja”, hogy a Ryanair az utasokra hárítja az extraprofitadót

Fotó: funlovingvolvo/123rf.com

“Az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak" - fogalmaztak.

A közlemény szerint a panaszok száma és súlya hatékony kivizsgálást igényel a jövőbeli jogsértések megelőzése érdekében. Különösen indokolt a határozott fellépés, mivel a koronavírus-világjárvány után megnövekedett utazási kedv visszaélésekre adhat lehetőséget a légitársaságoknak a kiszolgáltatott fogyasztók ellenében.

A jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el - olvasható az IM közleményében.

A Ryanair korábbi, az extraprofitadó kivetése miatt Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert meglehetősen nyers stílusban számonkérő levele itt, az arra adott miniszteri válasz itt olvasható. Azóta a Magyar Nemzetben megjelent egy cikk, miszerint a Ryanair-utasok nagy része törölte júliusi repülőútját az áthárított extraprofitadó miatt, ezt azonban az ír légitársaság közleményben és honlapján is cáfolta.

A Wizz Air azt közölte, hogy a Ryanairral ellentétben nem hárítja át utólag a már megvásárolt jegyekre a légitársaságokra kivetett különadót.

A légitársaságok hozzájárulása címen kivetett extraprofitadót július 1-jétől minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni, mértéke az EU-n belül és bizonyos európai úti célok esetében 3900 forint, azon kívül 9750 forint.