Nem hárítja át az extraprofitadót a július 1-jéig megvásárolt jegyek után a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2022. június 14. 14:01

A légitársaság közleménye szerint a különadó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben várható a viteldíjak emelkedése.

„A Magyar Kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofitadó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget” – írja közleményében a légitársaság.

„Az extraprofitadó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását” – teszik hozzá.

A Wizz Air a július 1-jénél korábban megvásárolt jegyek esetében nem hárítja át az utasokra az extraprofitadót

Fotó: Wizz Air

„Továbbra is úgy véljük, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára. A légiközlekedési ágazat, melynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a Covid-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet” – zárja közleményét a Wizz Air.

A Ryanair június 9-én arról tájékoztatta az utasait, hogy áthárítja rájuk az extraprofitadót, méghozzá a különadó kivetése előtt megvásárolt, július 1-je utánra szóló foglalások után is. A magyar kormány június 10-én fogyasztóvédelmi eljárást indított a légitársaság ellen.

Az új adók vagy az adónövekedés miatti pluszköltségek akár utólagos kifizettetése az utassal általános gyakorlatnak mondható a légitársaságok körében.