A többi légitársaság is az utasokra hárítja majd az extraprofitadót?

Forrás: turizmus.com

 2022. június 11. 18:26

Nagy port vert fel, hogy a Ryanair – üzletszabályzatára hivatkozva – máris konkrét lépést tett az exprofitadó utasokra történő áthárításáról. A többi, Budapestről járatokat üzemeltető légitársaság egyelőre kivár, de érdemes megvizsgálni, mit ír az adók kezeléséről azok üzletszabályzata.

A Ryanair előbb élesen kritizálta a magyar kormány által a légitársaságokra (is) kivetett extraprofitadót, majd csütörtökön arról  értesítette utasait, hogy rájuk terheli annak 3900 forintos összegét, amit minden július 1-je utánra szóló repülőjegy után meg kell fizetniük, akkor is, ha a jegyet korábban, még a különadó bejelentése előtt vásárolták meg.

Egyelőre a többi légitársaság nem követte a Ryanair példáját, az Airporta.hu azonban utánanézett, hogy mi alapján lépett az ír fapados, és miként kezeli az adók növekedését vagy bevezetését néhány Budapesten is üzemelő légitársaság üzletszabályzata.

Ahogy a portál írja, az új adótétel vagy költség utasoknak történő akár utólagos áthárításáról a Ryanair Általános Személy- és poggyászfuvarozási Feltételeinek az ügyfeleknek kiküldött levélben is meghivatkozott 4.2.2 pontja elég egyértelműen fogalmaz: “Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet). De úgy is dönthet, hogy nem utazik és kéri a foglalási költség teljes visszatérítését.”

Tehát a Ryanair pontosan az üzletszabályzatának megfelelően járt el, amit az utasok a foglaláskor elfogadtak, sőt korrekt volt abból a szempontból, hogy az intézkedésről a leghamarabb értesítette őket – írja a légiközlekedési szakportál.

A Budapestről járatokat üzemeltető több légitársaság egyelőre kivár az exraprofitadó kezelésében

Fotó: imagecom/123RF.COM

Az Airportal.hu szerint a Wizz Airnél hasonló eljárás borítékolható. Annál is inkább, mert a cég Légi Személy- és Poggyászfuvarozási Üzletszabályzatának 7.2.2-es pontja az ír fapadoshoz hasonlóan és nagyon egyértelműen rendezi ezt a kérdést: “Fenntartjuk a jogot arra, és Ön jelen Üzletszabályzat elfogadásával kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy a Visszaigazolás kiállítása és az utazás kezdő napja között a kormányok, hatóságok, vagy a repülőtér üzemeltetője által kiszabott és megnövelt adókat, illetékeket, biztonsági illetékeket és Egyéb Szolgáltatások Díját (amennyiben ezek az Ön utazását érintik) utólagosan felszámítsuk. Ezen összeg meg nem fizetése esetén a 12. fejezetben foglaltak szerint megtagadhatjuk a fuvarozást. Amennyiben a kormányok, hatóságok, vagy a repülőtér üzemeltetője által kiszabott vagy megnövelt adók, illetékek, biztonsági illetékek miatt a Teljes Viteldíj összege lényegesen magasabbá válik, Ön jogosult foglalását törölni, és a Teljes Viteldíj visszatérítésére.”

Az oldal idézi még néhány nagyobb, Magyarországra is közlekedő légitársaság, így a KLM, az Air France, a Lufthansa, a British Airways, az Easyjet és a Qatar Airways üzleti szabályzatának vonatkozó részét – e szerint teljesen általános gyakorlatnak mondható az új adók vagy az adónövekedés miatti pluszköltségek akár utólagos kifizettetése az utassal.

Mint megírtuk, a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair "tisztességtelen jegyárusítási gyakorlatát", a gazdaságfejlesztési miniszter indítványára pénteken fogyasztóvédelmi vizsgálat indult az ír fapados ellen.