Eljárás indult a Ryanairrel szemben az extraprofitadó áthárítása miatt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 10. 13:39

A kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlatát, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta, amelyet még péntek délelőtt elindította a fővárosi kormányhivatal.

A miniszter közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is.

A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. Előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel – olvasható a közleményben."A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát" – írta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A kormányhivatal azt vizsgálja, a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e

Fotó: imagecom/123RF.COM

Budapest Főváros Kormányhivatala még péntek délelőtt bejelentette, hogy azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben, miután a kormány elfogadhatatlannak tartja a légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni. Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.Amint arról tegnap beszámoltunk, a Ryanair csütörtökön értesítette utasait, hogy a korábban megvásárolt, de július 1-je utánra szóló repülőjegyek után is be kell fizetni a 3900 forintos exprofitadót.  Amennyiben a légitársaság által megadott június 16-ai határidőig az érintettek nem mondják le a foglalást, akkor a Ryanair úgy tekinti: hozzájárultak ahhoz, hogy ezzel az összeggel megterheljék a bankkártyájukat. Aki ezt nem fogadja el és törli a foglalását, annak 7 munkanapon belül visszafizetik a jegy árát – írták az utasaiknak.