Ryanair: Az utasok alig 3 százaléka törölte foglalását az extraprofitadó miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 19. 09:35

Hétvégén folytatódott a Ryanair és a gazdaságfejlesztési miniszter közötti nyílt üzengetés. A fapados a Magyar Nemzet értesülését cáfolva bocsánatkérésre szólította fel Nagy Mártont, aki szerint azonban a Ryanair tartozik bocsánatkéréssel, amiért az extraprofitadót át akarja hárítani az utasokra.

Cáfolja a Magyar Nemzet pénteki cikkében megjelent értesülést a Ryanair, miszerint a fapados légitársaság utasai a már megvásárolt júliusi jegyek 60 százalékát lemondták, mert nem hajlandók kifizetni a rájuk utólag áthárított 3900 forintos extraprofitadót. Ezzel szemben a Ryanair közleménye szerint a július 1-je után utazók kevesebb mint 3 százaléka élt azzal a lehetőséggel, hogy lemondja foglalását és inkább kéri a jegy árának teljes visszatérítését. A Ryanair július 16-ig adott határidőt utasainak az ezzel kapcsolatos visszajelzésre. Hozzáteszik: a lemondott helyeket most újra értékesítik a magyar családoknak. A közleményben egyúttal bocsánatkérésre szólítják fel Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, amiért – mint írják – a magyar családoknak többet kell fizetni a repülőjegyekért a veszteséges légitársaságokra kivetett extraprofitadó miatt.

A Ryanair ellen fogyasztóvédelmi vizsgálat is indult az extraprofitadó áthárítása miatt

Fotó: imagecom/123RF.COM

 

Nagy Márton: Kérjen bocsánatot a Ryanair!

„Méltánytalan és kisstílű az a gyakorlat, amelyet Európa legprofitéhesebb légitársasága, a Ryanair megenged magának – reagált szombaton Nagy Márton a Ryanair újabb üzenetére. – Mindenki figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bárki bármilyen stílust is enged meg magának, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak."

A tárcavezető úgy véli, ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair. „Bocsánatkérés illeti meg a magyar családokat, akikre olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet. (...) Persze értjük, hogy mi a Ryanair provokációjának valódi célja, hiszen a negatív reklám is reklám. A kormány azonban az üzengetést ezzel lezártnak tekinti, útszéli, kocsmai handabandázásban nem vesz részt" – fogalmazott Nagy Márton az MTI tudósítása szerint.

Emlékeztetett továbbá, hogy a tisztességtelen jegyárusítási gyakorlattal kapcsolatban a fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálat jelenleg is folyamatban van a Ryanair ellen, és ismételten hangsúlyozta, a kormány elvárja, hogy senki se hárítsa át az extraprofit-különadókat a lakosságra.

A Ryanair korábbi, az extraprofitadó kivetése miatt Nagy Mártont meglehetősen nyers stílusban számonkérő levele itt, az arra adott miniszteri válasz itt olvasható.

A Wizz Air a napokban közölte, hogy a Ryanairral ellentétben nem hárítja át utólag a már megvásárolt jegyekre a légitársaságokra kivetett különadót.

A légitársaságok hozzájárulása címen kivetett extraprofitadót július 1-jétől minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni, mértéke az EU-n belül és bizonyos európai úti célok esetében 3900 forint, azon kívül 9750 forint.