Nyolc budapesti útvonala bezárásával reagál a Ryanair az extraprofitadóra

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 17:10

Az idei téli menetrendben budapesti bázisán 8 útvonalát megszünteti a Ryanair, további 7 útvonalon pedig az eredetileg tervezetthez képest kevesebb járatot közlekedtet, válaszul a kormány által bevezetett extraprofitadóra.

A légitársaság közlése szerint az október végén kezdődő, 2022/23-as téli menetrendben a Budapest és Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga, Torino közötti útvonalakon nem közlekednek majd a Ryanair gépei. Ammánba, Bristolba, Pisába, Prágába, Szófiába, Tel -Avivba és Varsóba pedig az eredetileg tervezetthez képest csökkenti a járatok számát Budapestről a Ryanair – írja az Airportal.hu.

A légitársaság hangsúlyozza, hogy az útvonalbezárás és a járatritkítás közvetlen válasz a magyar kormány által bevezetett, a járvány miatt az elmúlt időszakban veszteséget jelentő légitársaságokat és mellettük a magyar utasokat, valamint az országba látogatókat terhelő extraprofitadóra.

Október végétől már nem lehet a Ryanairrel Krakkóba repülni Budapestről

Fotó: 123rf.com

A Ryanair közleményében hozzáteszi, hogy a július 1-től bevezetett 10 és 25 euró közötti összegű, induló utasonként felszámított teher már most is károkat okoz a magyarországi turizmus, a légi közlekedési kapcsolatok, a forgalom és a munkaerőpiac terén is. A cég már korábban is sürgette az adó visszavonását.

A közlemény idézi Michael O’Leary vezérigazgatót, aki nem tagadva meg önmagát, ezúttal sem fukarkodik a keresetlen jelzőkben, szavai szerint az útvonal-bezárásokat és járatritkításokat egyedül a magyar kormány "ostoba és ésszerűtlen döntése" következtében bevezetett teher okozza, ami miatt drágább és kevésbé versenyképes lett a repülés Magyarországra és az országból.

Az így felszabaduló kapacitást azokba a környező országokba helyezik át, ahol alacsonyabb költséggel tudnak üzemelni és nincs extra adóteher, például Szlovákiába, Ausztriába, Horvátországba és Romániába – tette hozzá a Ryanair-vezér.

A magyar kormánnyal és személy szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel  nyilatkozatháborúba keveredett ír légitársaságra az extraprofit-adó visszamenőleges áthárítása miatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, amire a légitársaság közölte, hogy alaptalannak tartja és fellebbezni fog. Arról, hogy konkrétan milyen indokok alapján marasztalták el a Ryanairt, és szabtak ki rá bírságot, ebben a cikkben olvashat.