Idén majdnem másfélszeresét éri az „osztrák euró" Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2024. június 11. 12:40

A Bank Austria 2000 óta a turisztikai főszezonra időzítve minden évben elkészíti az Urlabseuro (nyaralási euró) kosárszámítását, amely azt vizsgálja, hogy külföldön elköltve hol mennyit ér vásárlőerőben az osztrák turista pénze. Magyarország a lista éléről idén a második helyre csúszott.

Idén is elkészítette a nyaralásra szánt euró vásárlóértékének a kedvelt célországokban vizsgáló elemzését a Bank Austria. A frissen publikált listát Bulgária vezeti, ahol 100 Ausztriában megkeresett euró 181-et ér, ha azt például a Fekete-tenger partján költik el. A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület, ahol idén 100 „osztrák euró" 141-et ér, ha azt hazánkban költik el.

Tavaly ugyanez az érték 145, míg tavalyelőtt még 179 volt, ami arra utal, hogy az inflációs környezet némileg rontott az arányokon, de az - elmúlt két évtizedhez hasonlóan - még így is bőven dobogós hazánk a listán.

Ugyancsak többet ér az osztrák turisták pénze az igen kedvelt nyaralóhelynek számító Görögországban, Horvátországban és Olaszországban, ahol rendre 32, 30, illetve 12 százalékkal magasabb az euró vásárlóértéke az ausztriai fogyasztói kosárhoz viszonyítva.

100 „osztrák euró" idén 141-et ér Magyarországon

Fotó: 123rf.com

Érdekes trend, hogy az inflációs környezet valamennyi európai célországban rontott az „Urlaubseuro" értékét, míg a dollárhoz képest erősödő euró árfolyam idén a tengerentúli utakat a korábbihoz képest kedvezőbbé teszi. Amerikában például otthonosan érezheti magát az árak világában az osztrák utazó, mert közel annyi árut és szolgáltatást tud megvásárolni, mintha azt otthon tenné meg. Továbbra is mélyen a zsebébe kell nyúlnia az osztrák utazónak is, ha Svájcba indul, ahol 100 euró vásárlóértéken átszámítva csak 68-at ér.

Az osztrákok egyébként Magyarországon igen jól költő turistának számítanak: a KSH felmérése szerint idén az első negyedévben az osztrák turisták már 43 milliárd forintot költött hazánkban, amellyel a második legtöbbet költő piacnak számít. Az osztrákokat csak a németek körözik le, akik az első negyedévben 77 milliárd forintot költöttek nálunk.

Tavaly egész évben az osztrákok magyarországi turisztikai költése 466 milliárd forint, azaz napi 1,2 milliárd HUF, míg a németeké átlagosan napi 1,3 milliárd HUF - ismerteti a Bank Austria frissen publikált listáját Kovács Balázs turisztikai szakember a szakmai blogján.

2023-ban még a magyarországi nyaralás érte meg leginkább az osztrákoknak. 2022-ben pedig majdnem kétszer annyit ért nálunk az osztrákok eurója, mint Ausztriában.