Kevesebb tengerjáró hajó köthet majd ki Barcelonában

Forrás: turizmus.com

 2023. október 13. 11:06

Barcelona újabb lépéssel igyekszik fellépni a túlturizmus ellen: csökkentik a város központi kikötőjébe befutó tengerjáró hajók számát.

Mostantól tízről hétre csökkentik az egy időben kiköthető tenger óriások számát Barcelonában. A környezetszennyezés csökkentése érdekében a központi kikötőben bizonyos mólók, például a Muelle Barcelona Norte északi és a World Trade Center kikötője egyáltalán nem fogad majd ilyen típusú hajókat, azoknak a déli kikötőben kell majd megállniuk. A lépés célja a káros gázkibocsátás csökkentése a városközpont közelében.

Egyszerre csak 7 tengerjáró hajó köthet majd ki Barcelonában

Fotó: 123rf.com

 

Az utasoknak így 30 percet kell majd transzferbuszokkal utazniuk a nyitva maradt mólokról a városközpontba. Az új szabályok várhatóan október 22-től lépnek életbe.

Ada Colau, Barcelona polgármestere először 2019-ben tett ígéretet arra, hogy korlátozzák a városba érkező vízi óriások számát – írta meg a CNN"Több ezer ember érkezik egyszerre a hajókkal. A legtöbben csak néhány órát maradnak, ráadásul tartózkodásuk nagymértékben a belvárosban koncentrálódik" – nyilatkozta a polgármester.

Nem a katalán főváros az első, amely korlátozást vezet be: Velencében 2021-ben kitiltották az óceánjárókat a város központjából, míg 2023-ban Amszterdam hozta meg ugyanezt a döntést.