Több mint egymilliárd autónyi káros gázt bocsátottak ki az európai tengerjárók tavaly

Forrás: turizmus.com

 2023. június 19. 11:25

Egy új jelentés szerint a tengerjárók tavaly több mint négyszer annyi ként bocsátottak ki az európai légkörbe, mint a kontinens összes autója. Mindez annak ellenére történt, hogy az iparág többször is ígéretet tett arra, hogy zöldebb működési modell felé mozdul el.

A Transport & Environment kutatása szerint tavaly az Európában közlekedő 218 tengerjáró hajó 509 tonna kén-dioxidot bocsátott ki, amely magasabb, mint a járvány előtti 465 tonnás szint – írta meg az Independent.

Bár az ENSZ által 2020-ban bevezetett, a tengeri hajózásban használatos üzemanyagok kéntartalmára vonatkozó felső határérték csökkentette az elhasznált üzemanyag tonnánkénti kibocsátását, a meglévő flották új hajókkal való bővítése azt eredményezte, hogy a teljes kibocsátás nőtt – bár az utasok száma még nem érte el a járvány előtti szintet Európában.

Tavaly Barcelona volt Európa legszennyezettebb kikötője, amelyet a Rómától északnyugatra fekvő Civitavecchia és az athéni Pireusz kikötője követett.

Jobb hír azonban, hogy Velence – amely 2019-ben a legszennyezettebb hajókikötő volt – tavaly a 41. helyre esett vissza a listán, miután 2021-ben betiltották az óceánjárók kikötőbe való belépését, ami a kéndioxid-kibocsátás 80 százalékos csökkenéséhez vezetett.

Tavaly Barcelona volt a legjobban szennyezett kikötő Európában

Fotó: 123rf.com

 

Constance Dijkstra, a Transport & Environment hajózási kampányfelelőse elmondta: "A világjárvány némi haladékot adott a kikötővárosoknak, de ennek most már tényleg vége. A tengeri hajózás visszatért, és az olyan turisztikai központok, mint Barcelona és Athén, ismét fuldokolnak a tengerjáró hajók mérgező légszennyezésében." Hozzátette: "Velence megmutatta, hogy a tengerjáró hajók szennyezésének kezelése lehetséges, de a tilalom nem az egyetlen megoldás."

Andy Harmer, a Cruise Lines International Association (CLIA) UK & Ireland ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a hajózási ágazat határozottan elkötelezett a fenntarthatósági erőfeszítések folyamatos javítása mellett, és a hajótársaságok jelentős beruházásokat eszközölnek az új környezetvédelmi technológiák és a fenntartható tengeri üzemanyagok kifejlesztése érdekében, valamint azért, hogy a hajók képesek legyenek a parti áramellátáshoz csatlakozni, így a kikötés közbeni kibocsátások megszűnnek.