Helsinki, Budapest és Bukarest a karácsonyi utazások nyertese

Forrás: turizmus.com

 2019. december 04. 16:59

Az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági (long-haul) légi járatok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni.

A ForwardKeys utazási elemző cég a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta az előző év hasonló időszakához képest. November végén publikált jelentése Helsinkit tette meg aranyérmesnek, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti. A finn főváros 29,6%-os növekedést regisztrált a fenti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3%-os emelkedését, a dobogóra még Bukarest tudott felállni (+28,4%) – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK).

A karácsonyi ünnepek közeledtével erőteljes lendületet vett Lisszabon (27,2%), Porto (26,5%), Athén (22%), Koppenhága (18,5%), Madrid (18,3%), Prága (16,5%) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4%) turizmusa is.

A légi forgalom növekedése az európai városokban az ünnepek alatt (az előző év hasonló időszakához képest)

Fotó: ForwardKeys

A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légi kapacitások jelentős növekedése okoz.

Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető. A BFTK ehhez még hozzáteszi, ekkora volumenű növekedéshez az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is elengedhetetlen: a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált attrakció, mely ebben az időszakban nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez.

Budapestre közel 30 százalékkal nőtt a repülőjegy-foglalás az ünnepi időszakra

Fotó: mtu.gov.hu

Öt nagyváros fölözi le a távoli piacokat karácsonykor

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11%-kal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszakban hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosok.Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele Londonba, Párizsba, Rómába, Madridba és Frankfurtba irányult a 2019-es téli ünnepi szezonban.

Nem minden desztinációban nőtt ugyanakkor a foglaltság: Stockholm és Velence foglalási pozíciója egyenként 23,1%-kal, illetve 6,5%-kal maradt el a tavalyitól – áll a kutatásban.

A svéd főváros gyengébb számai mögött meghúzódó fő ok az lehet, hogy a SAS skandináv légitársaság tavaly novemberben leállította közvetlen Hongkong–Stockholm járatát.

Velencében pedig sorra elmaradtak a foglalások olyan kulcspiacokról, mint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína. (Utóbbi három küldőország biztosította 2018-ban a velencei vendégéjszakák több mint 25%-át.) A novemberi árvizek miatt a helyzet a közeljövőben valószínűleg csak romlik az észak-olasz városban.

Az európai városok részesedése a karácsonyi légi forgalomból

Fotó: ForwardKeys

A tavalyi szezonnal összevetve, viszonylag csekély volumenű (+3,7%-os) növekedést sikerült realizálni a Barcelonába irányuló foglalásokban is: az utóbbi hónapokban a városvezetés több olyan intézkedést is hozott, amellyel a tömegturizmust szeretnék mérsékelni, és úgy tűnik, erre a kereslet is érzékenyen reagált — legalábbis az év végi ünnepi időszakban.

Budapestet nemrég a ForwardKeys egy másik elemzése is igen előkelő helyen szerepeltette: az Európán belüli járatkapacitások 9,5%-os bővítésével Budapest Sevilla és Bécs mögött került fel a dobogóra.

 

Járatsűrűsítések Budapest téli menetrendjében

Az újdonságok mellett a légitársaságok járatsűrítésekkel is mozgalmasabbá teszik a téli menetrendet: az Austrian Airlines Bécsből, a Eurowings Stuttgartból, a Ryanair Edinburghból és Prágából, míg a WizzAir Dubai, Tel-Aviv és Marosvásárhely felől sűríti Budapestre tartó járatait.

A BUD Airport forgalma szempontjából meglehetősen mozgalmas 2019-es év összességében mintegy 30 új járatindítást eredményezett, melyeket az alábbi felsorolás ismertet:

Új járatindítások Budapestről 2019-ben

Fotó: BFTK