Ferihegyen ekkorra várható a folyadékkorlátozás eltörlése

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 03. 08:26

Belátható időn belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a folyadékkorlátozást. A Budapest Airport már tesztelt olyan CT-berendezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vigyenek a fedélzetre.

Az 1-es terminálon két év múlva élesíthetik az új rendszert – tudatta a budapesti repülőtér üzemeltetője a 24.hu megkeresésére.

Amint arról lapunk is beszámolt, a közelmúltban több nemzetközi légi kikötő, köztük a Milánó-Linatei, a Róma-Fiumicino, a London-City és a Helsinki Airport is bejelentette: feloldják a fedélzetre felvitt csomagokban lévő folyadékra vonatkozó korlátozásokat.

A Budapest Airport arról tájékoztatta a lapot, hogy a jelenleg még széles körben – így Budapesten is – használatos, a kézipoggyászokat átvilágító röntgenberendezések egyelőre nem teljesítik teljes mértékben azokat követelményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vigyenek a fedélzetre. Az érvényben lévő 10×100 ml-es limittől akkor lehet eltérni, ha a budapesti repülőtéren olyan kézipoggyász-ellenőrző CT-berendezéseket helyeznek üzembe, amelyek lehetővé teszik az ennél nagyobb mennyiségű folyadékok hatékony vizsgálatát.

Budapesten először az 1-es terminálon tervezik a folyadékkorlátozás eltörlését

Fotó: 123rf.com

A világ legtöbb légikikötőjében jelenleg az a szabály, hogy az utasok maximálisan 100 ml-es tartályban tarthatnak folyadékot vagy gélt, és ezeket egy átlátszó, visszazárható műanyag tasakban kell elhelyezni, aminek a kapacitása nem haladhatja meg az 1 litert.

A folyadékkorlátozást egy 2006-ban meghiúsított terrorcselekmény után vezették be világszerte, amikor merénylők üdítős dobozokban akartak folyékony robbanóanyagot (peroxidot) felcsempészni az Egyesült Királyságból az USA-ba és Kanadába tartó utasszállítókra.

Korábban ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze, hogy mely repülőtereken nem kell már törődni az utasoknak a sok bosszúságot okozó „100 milliliteres szabállyal”.