Jövőre túlszárnyalhatja a 2019-es csúcsot a Budapest Airport forgalma

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 21. 16:52

Immár tizedik alkalommal rendezett workshopot az utazási irodák és a légitársaságok képviselőinek részvételével a Budapest Airport a reptér egyes terminálján.

A BUD Bee Together elnevezésű eseményen rekordszámú, több mint 100 szakmai partner vett részt. A repülőtér járatfejlesztésekért felelős munkatársa, Kaszab Dávid előadásában felidézte, hogy éveken át folyamatosan kétszámjegyű volt a reptéren az utasszámnövekedés 2019-ig, amikor is 16,17 millió utas fordult meg a terminálokon.

A koronavírus-járvány után, 2022-ban ez a szám lecsökkent 12,2 millióra, az idén azonban várhatóan elérik a tervezett 14,3 milliós éves utasszámot. Jövőre pedig az a cél, hogy túl is szárnyalják 2019-et – hangzott el.

Váczi Zsuzsa, a Budapest Airport turisztikai és légitársasági marketing menedzsere köszönti a résztvevőket

Fotó: Turizmus.com

 

A forgalom visszaépülése ugyanakkor nem egyenletes, akadnak desztinációk – pl. Dubaj, Tel-Aviv vagy Isztambul, ahová a légitársasági plusz frekvenciák miatt az idén már többen utaztak, mint 2019 azonos időszakában, ugyanakkor Brüsszelbe vagy Frankfurtba még jóval kevesebben repülnek, mint korábban. Összességében a 2023-as téli menetrendben 107 úti cél érhető el Budapestről 36 légitársaság járatai által. Télen is közlekedik például az Air Serbia heti 17-18 járata Belgrádba, a LOT és a Korean Air szöuli járata, valamint a China Eastern sanghaji járata is. A Ryanair három új desztinációt hoz be a piacra a téli menetrenddel: Tenerife, Birmingham és Alicante lesz elérhető járataikkal. A Wizz Air Koppenhágát, Sharm Es-Sheikh-et valamint az új kairói repteret teszi elérhetővé. Számos légitársaság télire is megtartja a nyáron megemelt járatszámait, így lesz az Air France-nak is heti 18 járata Budapestről.

Számos olyan úti cél van ugyanakkor, ahová a reptér szakembereinek meglátása szerint érdemes lenne közvetlen járatot indítani, ide tartozik például Toronto, New York, Chicago, Nantes, Lyon, Bilbao, Xian, Chengdu, Shenzen, Új-Delhi, Malé és Addis Abeba, ugyanakkor a piacon fennálló kapacitásgondok miatt ezekre a járatokra még várni kell egy ideig.

Ezután Tóth Nikolett légitársasági marketing menedzser számba vette a reptéren idén végrehajtott utasbarát fejlesztéseket. Közel 600 férőhelyes új gépkocsi-parkolót adtak át nemrégiben, ahonnan fedett járda vezet a terminálig. 8 új parkolóhelyet is kialakítottak a buszok számára, továbbá új elektromos töltőoszlopokat telepítettek.

Újdonság, hogy az önkiszolgáló poggyászfeladáshoz csatlakozott a Ryanair is, így már 11 légitársaság járatai esetében biztosított ez a lehetőség. Hangszigetelt csendesfülkéket is kialakítottak a terminálokon, a 2B-n pedig kihelyeztek egy zongorát, amelyen bárki játszhat. Van már olvasósarok is, mellette könyvautomata zsebméretű kiadványokkal. A családos utazókat új gyerekjátszó, baba-mama szoba és ingyenes babakocsi várja.

A Budapest Airport légitársasági csapata a színpadon

Fotó: Turizmus.com

 

A Burger King és a KFC reptéri egységeibe önkiszolgáló kioszkokat telepítettek, a Heinemann Duty Freeben pedig önkiszolgáló kasszák és külön fenntartható termékeket kínáló pult áll az utazók rendelkezésére.

A reptér szolgáltatásait az idei évben is számos díjjal ismerték el: a Skytrax 4 csillagos minősítést adott a Budapest Airportnak, amely immár tizedik alkalommal lett Kelet-Európa legjobb reptere 14 millió utas szavazata alapján, ezen felül a 15-25 millió utasforgalmú kategóriában is Európában a legjobb reptér lett.

Az előadások után sor került egy kerekasztal-beszélgetésre Szűcs Péter (Peter's Planet) moderálásával. A FlyDubai képviselője, Szép Andrea, a Weco Travel online repjegy üzletágának vezetője, Holczinger Zoltán és Kaszab Dávid egyebek mellett a fenntarthatóság témakörét járta körül.

A kerekasztal-beszélgetés egyik fő témája a fenntarthatóság volt

Fotó: Turizmus.com

 

Kaszab Dávid szerint a reptér számára rendkívül fontos az e-mobilitás, ennek jegyében több mint 100 elektromos töltőállomás áll a dolgozók és utasok rendelkezésére. Napelemrendszer és geotermikus kút telepítését tervezik. Ezek révén a reptér CO2-kibocsátása nettó nulla lehet 2035-re. Ezen felül részt vállalnak a fenntartható üzemanyagok tesztelésében és már 10 ivókutat telepítettek a terminálokra, ahol bárki újratöltheti a vizespalackját

A beszélgetés során szóba került az utazási szokások változása is, holczinger szerint miközben a foglalások 85-90%-ban visszaépültek 2019-hez képest, a városlátogatások száma csökkent, a nyaralások száma és azok hossza viszont nőtt.