Busszal ütközött egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, heten meghaltak (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 28. 07:32

Autóbusszal ütközött össze csütörtökön Szlovákia déli részén egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben öten meghaltak, öten pedig megsérültek – közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja csütörtök este.

A szerencsétlenség Érsekjúvár (Nové Zámky) közelében egy vasúti átkelőnél történt, délután öt óra után.

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) közlése szerint a baleset az EC 279 járatszámú, Prágából Budapestre tartó nemzetközi EuroCity járattal történt, amelyen több mint százan utaztak.Az autóbusz a karambol után kettészakadt, az út szélére sodródott, felborult, kigyulladt, és sűrű füsttel égett; a mozdony szintén lángra kapott. A balesetben öten haltak meg, és öten szenvedtek különböző fokú sérüléseket. Mindegyik áldozat az autóbuszban utazott – írja az Új Szó szlovákiai napilap a Szlovák Mentőszolgálat (OS ZZS) operatív központjának tájékoztatása alapján.

(Frissítés: Hétre emelkedett a szlovákiai vonatbaleset áldozatainak száma, írta éjjel a Noviny.sk a szlovák mentőszolgálatra hivatkozva.)

A cseh sajtó úgy értesült, hogy az égési sérüléseket szenvedett mozdonyvezető életét az mentette meg, hogy sikerült elrejtőznie a motortérben.

 

A Szlovák Vasutak (ŽSR) szóvivője, a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta, a baleset egy sorompókkal és jelzőlámpákkal ellátott vasúti átjáróban történt. Szemtanúk ugyanakkor azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött, és a mai nap folyamán tervezték megjavítani.

Az érintett vonalon szünetel a vonatközlekedés.

A mozdony a cseh vasúttársaság (CD) tulajdonában volt, a szerelvény többi része pedig a ZSSK tulajdona, és ők biztosították a személyzetet is.

 

Nincs magyar áldozat

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata, vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai balesetnek, a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel.

Paczolay Máté hangsúlyozta, a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

(Nyitókép: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR)