A fogyasztóvédelem szerint a légitársaságok nem bújhatnak ki a felelősség alól

Forrás: turizmus.com

 2024. június 29. 09:50

Szinte nincs nap, amikor ne érkeznének hírek jelentős, több órás késéről, törölt járatokról és kaotikus repülőtéri jelenetekről. A nyári időszakban mindig megnövekednek a légiutas jogokkal kapcsolatos problémák, ugyanakkor az idei nyár a megszokotthoz képest is több fogyasztói panaszt hozott.

Az utóbbi hetekben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleménye szerint a hozzájuk beérkezett számtalan megkeresés, valamint több sajtóhír is azt mutatja, hogy utasok széles körét érintő káosz alakult ki egyes európai reptereken.

Akár 24 órát is meghaladó késésekről, az indulási időt folyamatosan tologató, majd végül törölt járatokról, illetve a labdarúgó Európa-bajnokságra induló, azonban a meccs kezdési időpontjáig el sem induló gépekről is beszámoltak a fogyasztók - írja a FEOSZ.

Hozzátették: mindezzel együtt jár, hogy a fogyasztókat a légitársaságok nem tájékoztatják megfelelően, sem a rendelkezésre álló elektronikus lehetőségeken, sem a reptéren a helyszíni munkatársak által. Így joggal háborodnak fel a kétségbeesett utasok, akik szabadságukat szeretnék gondtalanul megkezdeni, vagy éppen a nyaralásból hazafelé próbálnak eljutni, nem kevés pénzt költve az utazásra.

Hangsúlyozzák, hogy a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatal is eljárást indított több légitársasággal szemben a jogszabályoknak nem megfelelő magatartás miatt, emellett pedig a FEOSZ is felszólítja őket, hogy "tartsák be a vonatkozó, „a visszautasított beszállás és légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról, és a 295/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 261/2004 Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet”(a továbbiakban: EK rendelet) szabályait."

 

Megfelelő tájékoztatást szorgalmaz a szervezet

Ezzel összefüggésben arra is felhívták a légitársaságok figyelmét, hogy a megfelelő tájékoztatási kötelezettség teljesítése alól semmilyen esetben nem mentesülnek, azaz tájékoztatniuk kell az utasokat az esetleges késésről, a járattörlésről, adott esetben az átfoglalás módjairól. A hivatkozott EK rendelet ezen felül széleskörű kötelezettségeket ró a légitársaságokra. Így például járattörlés esetén a tájékoztatáson felül átfoglalásra, étkezés és frissítők biztosítására, éjszakai szállás és transzfer szolgáltatásra, ingyenes telefonhívások biztosítására terjed ki a vállalkozások kötelezettsége. Ezen felül az utast a távolságtól függően, 0-1500 km között 250 euró, 1500 km feletti EU-s tagállamok közötti járatok és 1500-3500 km közötti, EU-s tagállam és 3. országok közötti járatok esetén 400 euró, 3500 km feletti, EU-s tagállam és 3. országok közötti járatok esetén 600 euró összegű kártalanítás is megilleti, feltéve, hogy a járattörlést nem rendkívüli körülmény okozta, amelynek megítélése a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik.

Járat késése esetén hasonló jogok illetik meg az utasokat: 5 óra várható indulási késés esetén az utas elállhat a további utazástól, és kérheti a jegyár visszatérítését, átfoglalási lehetőség azonban nem illeti meg az utast. Ha valamilyen okból a célországba érkezéskor 3 órát vagy többet késik a járat, akkor az utasnak szintén járhat kártalanítás a korábban részletezett távolságoktól függően ugyancsak 250, 400 vagy 600 euró összegben, hacsak nem rendkívüli körülmény okozta a járat késését.

A légitársaságoknak megfelelően tájékoztatniuk kell az utasokat az esetleges késésről, a járattörlésről, adott esetben az átfoglalás módjairól

Fotó: 123rf.com

Ha a légitársaság nem teljesíti jogszabályi kötelezettségeit, az utas a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez fordulhat tanácsért, a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatal, az alternatív vitarendezési fórumként működő békéltető testületek, illetve az Európai Fogyasztói Központ is segítséget nyújthat adott panasz megoldása érdekében.

 

A Wizz Air szerint az európai légi irányítási rendszereket kellene fejleszteni

A fapados légitársaság pénteken szólalt meg a késések kapcsán. Közleményük szerint az elmúlt napok időjárási viszontagságai és résidő-problémái nagyban érintették a teljes európai légi közlekedést, és így a Wizz Air működését is.

"A Wizz Air megfelelően felkészült a nyárra, és minden tőle telhetőt megtett a zökkenőmentes nyári időszak érdekében, azonban úgy tűnik, a légiforgalmi irányítási rendszerek jelentős problémákkal küzdenek ebben a kiemelt időszakban is" - írják. Hozzátették, hogy iparági szereplőként kötelességük felemelni a hangunkat a kialakult helyzettel kapcsolatban, és határozottan kérni a hatóságoktól, hogy haladéktalanul, megnyugtatóan rendezzék a légiirányítás problémáit.