Csak a Green Holidays utazási szerződéseiért áll helyt az Uniqa

Forrás: turizmus.com

 2017. július 19. 15:07

Az Uniqa kizárólag a Green Holidays Kft.-vel, mint utazásszervezővel kötött utazási szerződések esetén tud és köteles helytállni – közölte a biztosító a kormányhivatallal történt jogi egyeztetést követően.

Az Uniqa számára egyértelművé vált a kárbejelentések alapján, hogy ezek a Green Holidays tevékenységére vállalt 500 millió forintos vagyoni biztosíték keretét kimerítik. Hangsúlyozták: első prioritásként minden Magyarországra hazautazni szándékozó Törökországban szükséghelyzetbe került utas részére biztosították a hazajutás lehetőségét. Összesen 734 utast hoztak haza, 20 különböző törökországi szállodából, 3 nap alatt, 4 chartergéppel, melyeket külön erre az útra szerveztek.

A legfontosabbnak nevezte a biztosító, hogy megállapítsa az összeg jogszerű elosztását, és a kártalanítást a lehető leghamarabb eljuttatássa a károsultakhoz, így akár már július végén elkezdik a kifizetéseket, egyelőre ún. szolgáltatási előleg formájában.

A hatályos jogszabályok alapján a biztosító szolgáltatása kizárólag azokra az utasokra vonatkozik,akik a Green Holidays Kft.-vel mint utazásszervezővel kötöttek utazási szerződést, vagy a Green Holidays Kft. utazási csomagját vásárolták meg utazásközvetítőn keresztül.

Mint közleményükben írták, eszerint ebbe a körbe a ténylegesen a Green Holidays Kft. által utazásszervezőként összeállított, utazási csomagban értékesített utak tartoznak, ezek azok, melyek az Uniqa által vállalt kezesi biztosítási fedezeti hatálya alá esnek. Az ebbe a csoportba tartozó utasok legfeljebb a megkötött utazási szerződésben szereplő összeg erejéig jogosultak az elmaradt vagy meghiúsult utazásaikkal kapcsolatban a biztosító szolgáltatását igényelni.

Honlapjukon az adatokat folyamatosan frissítik. Az ügyfelek nyomon követhetik az 500 millió forintos keretösszeg alakulását a www.uniqa.hu/greenelszamolas felületen.

Július 19-ig közel 1800 károsult 480 millió forint kárigényt jelentett be a biztosítónál

Fotó: uniqa.hu/greenelszamolas

Javasolják, hogy azok a károsult utasok, akik nem a Green Holidays Kft.-vel szerződtek, és az utazási szerződésükön sem ez a kft. szerepel, mint utazásszervező, ők az utazási szerződésen/utazásközvetítői szerződésen utazásszervezőként/utazásközvetítőként feltüntetett partnertől kérjenek tájékoztatást a befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetéséről.

Az Uniqa Biztosítónál a kárügyek feldolgozása továbbra is folyamatosan zajlik. Megalapozott kárigény esetén a pozitív válasszal egyidejűleg az előleg kifizetését is elindítják, ellenkező esetben elutasító levélben értesítik az érintetteket. A már beküldött igényekkel kapcsolatban más teendője az érintetteknek nincs – közölték.