Leállt a Green Holidays

Forrás: turizmus.com

 2017. július 02. 20:17

Pénteken még hatalmas Black Friday akciókat hirdetett honlapján a Green Holidays Utazási Iroda, majd vasárnap este levélben tájékoztatta partnereit: „sajnálattal tájékoztatja az irodákat, de a mai naptól (07.02.) nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét”.

A bejelentés vasárnap esti lapzártánk idején 180, Törökországban kint tartózkodó utast érintett, akik az antalyai repülőtéren szembesültek vele, hogy nem várja őket senki, sem transzfer, sem lefoglalt szálloda.

Néhány órás várakozás után a tour operator kinti képviselője megérkezett, ám közölte az utasokkal, hogy szállásukért helyben fizetniük kell, hiába tették ezt már meg hónapokkal korábban a Green Holidays felé. Előbb egy éjszakát, később a teljes hét árát szerették volna elkérni az utasoktól.

A Green Holidays vasárnap délután még arra hivatkozott, hogy hirtelen összeomlott az informatikai rendszer, amelyet vasárnap nehéz helyreállítani, és ezért nem látják a foglalásokat.

 

A Tényeket hívta fel egy utas

Időközben az egyik utas tehetetlenségében felhívta a TV2 Tények című műsorát, ahol beszámolt az általa tapasztaltakról.

Bár a riport a kereskedelmi tévéktől megszokott módon hatásvadász, annyi kiderült belőle, hogy az utasok több százezer forintot fizettek be előzetesen, melynek nincs nyoma a kinti foglalásokban. Az utasoknak a helyszínen más irodák alkalmazottai próbáltak segíteni.  A Külügyminisztérium a Green Holidays-től azt az infót kapta, hogy nem minden utasnak van szállása, de őket is el fogják tudni helyezni valamilyen módon.

 

Iparági szereplők tájékoztatása szerint hónapok óta sejthető volt, hogy a csőd bekövetkezik, mert tudni vélték, hogy a kinti partner nem minden esetben kapta meg a lefoglalt szállások és szolgáltatások árát.

Szerintük a következő gond az lesz, hogy sok utasnak nem csomagban, hanem külön-külön tételként foglalták le a szállást és a repülőjegyet, emiatt nem lesznek majd jogosultak a kártérítésre a vagyoni biztosíték terhére.

 

Levélben tájékoztatták partnereiket a csődről

Pár órával később azonban a partnereknek megjött a levél a Green Holidays csődjéről. A levelet az alábbiakban idézzük:

 

„Tisztelt Partnereink!

A Green Holidays Kft. sajnálattal tájékoztatja Önöket, hogy a mai naptól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit.
A társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A kárenyhítés módjáról a biztosító dönt.
A társaság utazási szerződés szerinti kötelezettségeinek teljesítése érdekében szükséges intézkedések megtétele iránt – a társaság vagyoni biztosítékának terhére - a Kormányhivatal intézkedik a biztosítóval együttműködve.
Az utasok a társaság kötelezettségeinek elmulasztásából eredő igényeiket közvetlenül a biztosítóval szemben érvényesíthetik.
A társaság kéri, hogy igényeiket a biztosítónál jelentsék be, az alábbi elérhetőségen: info@uniqa.hu
A társaság kéri az Utasok elnézését és megértését.

Budapest, 2017. július 02.

Green Holidays Kft.”

 

Segítenek a törökspecialista piaci szereplők

Vasárnap este elértük a Törökország-specialista utazásszervező, a Sun & Fun Holidays ügyvezetőjét. Tolga Deniz Sariyüce elmondta: mindent elkövetnek, hogy segítsenek a bajba jutott utasoknak. Azoknak is, akik már kiutaztak, és azoknak is, akik már befizették nyaralásukat, de nem tudnak a Green Holidays-el elutazni. A tour operator hétfőn és pénteken plusz chartereket állít forgalomba, így a rendelkezésre álló kapacitás minden bizonnyal elegendő lesz. Dolgoznak rajta, hogy megnyugtató megoldást találjanak az utasok számára.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Green Travel márkanév alatt, de a Green Holidays Kft. vitte tovább a Törökország-specialista kiutaztatói tevékenységét a Green Holidays, amelyet majd három hónapig szüneteltetni kényszerültek.

 

A Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői jogosultságát 2016. november 17-én vonta vissza jogerősen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

A Green Holidays Kft. 2017-re 500 milliós vagyoni biztosítékot tett le az Uniqua Biztosító Zrt.-nél. Információink szerint a kft. ügyvezetőjeként Göktas Katát regisztrálták.

Bár lapzértánkig nem sikerült elérni a tour operator képviselőit, idézzük Göktas Merdol, a Green Holidays ügyvezetőjének nyilatkozatát, aki tavasszal még nagyon optimistán nyilatkozott a tervekről és várakozásokról a Turizmus Panorámának.

Göktas Merdol ügyvezető